Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τον Σλοβάκο Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων



«Η Σλοβακία πάντα μιλάει ανοιχτά κατά της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Σλοβάκο Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Martin Klus, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει και της επίσκεψης της Προέδρου της Σλοβακίας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως Ελλάδα και Σλοβακία μοιράζονται κοινές αξίες και κοινές θέσεις σχεδόν σε όλα τα ζητήματα της ευρωπαϊκής αντζέντας, όπως η Διεύρυνση της ΕΕ, η ανάγκη για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εντατικότερη συνεργασία στις εξωτερικές σχέσεις, καλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καθώς και σταθερή απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι σε αυτήν την εποχή πολλαπλών κρίσεων, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη με πιο δυνατή φωνή. «Είναι αναγκαίο να ισχυροποιήσουμε την ΕΕ τόσο ως οικονομική ένωση αλλά και ως ένωση αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η Αθήνα παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για αυτό και το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε χθες μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και η επέκταση του φράκτη στον Έβρο, προκειμένου να αποτρέψει για άλλη μια φορά την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Άγκυρα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός διεμήνυσε επιπλέον ότι η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλος της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί από χώρα σε χώρο διεύλευσης προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να καταφύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Klus από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η Σλοβακία υποστηρίζει σθεναρά την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. «Θα προστατεύουμε πάντα την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, επισήμανε ότι στο ζήτημα της Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια η χώρα του έχει παρόμοια θέση με την Ελλάδα, η οποία «κατανοεί τα Δυτικά Βαλκάνια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο».

Η συνάντηση των δύο Υπουργών διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα επιβεβαιώνοντας τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί με τη Σλοβακία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει οδηγήσει τις δύο χώρες να έχουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις σε μία σειρά από θέματα της Ευρωπαϊκής ατζέντας.