Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρη



Το πλέγμα πολιτικών και δράσεων που προβλέπει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής με στόχο την καλύτερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής με έμφαση στην πρόληψη αλλά και η στοχευμένη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Υγείας.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η Αν. Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, ο Γ. Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ Σ. Παπασπυρόπουλος και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.
Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης και αφού υπογράμμισε πως για τη διοίκηση της Περιφέρειας η ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης, με την Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο είναι προτεραιότητα, πρότεινε στον Υπουργό να συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου και της Περιφέρειας με στόχο την προτεραιοποίηση των αναγκών στις δομές υγείας της Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν, με γρήγορες διαδικασίες, στοχευμένες δράσεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.
Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης συμφώνησε με την πρόταση και διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη ότι η συνεργασία τους θα είναι διαρκής.
«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία, Περιφέρεια και Υπουργείο να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μας που έχει πλέον ωριμάσει, προς όφελος της υγείας των πολιτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης εξειδίκευσε στον Υπουργό υγείας το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο στον τομέα της υγείας, με έμφαση στην ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με εξοπλισμό, νέα κτίρια, κλινικές και τμήματα, τη δημιουργία νέων κέντρων Υγείας, αστικού τύπου στα πρότυπα του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, την ενίσχυση των δομών πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ηλικιωμένους ή και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Όπως επισήμανε ο κ. Πατούλης, η Περιφέρεια Αττικής έχοντας εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια μέσω του στόχου πολιτικής 4 του νέου ΕΣΠΑ, θα συνδράμει στο πλαίσιο και στο βαθμό που της αναλογεί στη χρηματοδότηση των σχετικών έργων καθώς και στην υλοποίησή τους όπου αυτό συμφωνηθεί με το Υπουργείο Υγείας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, στην ανάγκη δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ένα πάγιο αίτημα πολιτών και των τοπικών αρχών της περιοχής όπως τόνισε, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου έχει τη βούληση να εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και να βοηθήσει στην ωρίμανσή του με την υλοποίηση μελετών και την χρηματοδότησή τους.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου των ΚΕΠ Υγείας που εφαρμόζεται μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ, με τον κ. Πατούλη να υπογραμμίζει πως στόχος είναι η επέκτασή του και στους 66 Δήμους της Αττικής, με στόχο την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει τη βούληση να δώσει και η κυβέρνηση, όπως έχει διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό, προς αυτή την κατεύθυνση. «Εμείς έχουμε έτοιμο το μηχανισμό και σε συνεργασία με τον Υπ. Υγείας μπορούμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του, γεγονός που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο έργο του υπουργείου για την πρωτοβάθμια υγεία», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.