Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση ΠτΔ με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα της Ολλανδίας



Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο κύριος Παύλος Κοτσώνης υποδέχθηκαν τον Βασιλιά Willem-Alexander και την Βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα εξής:

«Μεγαλειότατοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Είμαι ευτυχής που επιτέλους κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή και να έχουμε έτσι την ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.
Ελπίζαμε ότι η επίσκεψή σας θα γινόταν υπό καλύτερες συνθήκες μετά την πανδημία. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι σε έναν πόλεμο, ο οποίος απειλεί το οικοδόμημα ασφάλειας που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός κράτους και η χρήση βίας ενάντια στην εδαφική του ακεραιότητα αποτελούν μια από τις μείζονες προκλήσεις απέναντι στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταδικάσουμε τον αναθεωρητισμό από όπου και αν προέρχεται. Η από κοινού καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όλων των χωρών μελών, καθώς και πέρα φυσικά από την Ευρώπη – αλλά αναφέρομαι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή – έδειξε τη δύναμη και την ενότητα που η ίδια χρειάζεται για να υπερασπιστεί τις κοινές της αξίες και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Οι χώρες μας συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας. Είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών μας σε όλα τα δυνατά πεδία. Και πάλι καλώς ήρθατε».
Ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, αμέσως μετά, δήλωσε:
(ανεπίσημη μετάφραση)
«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το θερμό καλωσόρισμα. Εξ ονόματος και της Βασίλισσας και της ολλανδικής αντιπροσωπείας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευγενική πρόσκληση, η οποία μας δίνει μια ακόμα ευκαιρία να ενισχύσουμε τους ήδη στενούς δεσμούς μας.
Για εμάς κάθε έλευσή μας στην Ελλάδα και στην Αθήνα είναι σαν να επιστρέφουμε στο σπίτι μας. Προφανώς όμως αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή εδώ η αιτία, ο λόγος της σημερινής επίσκεψης, είναι διαφορετικός. Η Ελλάδα και οι Κάτω Χώρες συνδέονται με μακρούς δεσμούς, έχουν σημαντική ιστορία – 70 χρόνια μαζί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, 40 χρόνια μέλη της ΕΕ – αλλά προφανώς πλέον είναι διαφορετικές και οι γεωπολιτικές συνθήκες.
Το πρόγραμμά μας αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς συμπεριλαμβάνει πάρα πολλές επισκέψεις, ένα διήμερο εδώ στην Αθήνα και μια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Ειλικρινά αδημονούμε να πραγματοποιήσουμε τις εν λόγω επισκέψεις. Θα ήθελα, όμως, με αφορμή τη σημερινή μας συνάντηση, να τονίσω ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και συνεπώς θα πρέπει να το λύσουμε από κοινού. Όταν μιλάμε για τα σύνορα της Ευρώπης, τα δικά σας σύνορα είναι δικά μας, γι’ αυτό και επιβάλλεται να βρούμε μαζί μια λύση.
Οπότε πραγματικά αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το τριήμερο. Επιτέλους πραγματοποιούμε μια επίσημη επίσκεψη, η οποία είχε αναβληθεί δις, όμως, όπως λέει ένα ολλανδικό γνωμικό, η τρίτη φορά είναι καλύτερη για το δικαίωμα διέλευσης, μιας που αναφερόμαστε στη ναυσιπλοΐα κι εσείς είστε ένα ναυτικό έθνος, συνεπώς όλα θα πάνε εξαιρετικά».
Τελετή Παρασημοφόρησης
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε στον Βασιλιά και στη Βασίλισσα της Ολλανδίας το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.
Με τη σειρά του, ο Βασιλιάς της Ολλανδίας απένειμε στην κυρία Σακελλαροπούλου το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Ιππότη, του Τάγματος του Λέοντος των Κάτω Χωρών.