Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συνάντηση Λαγκάρντ - Μέρκελ για την Ελλάδα στον απόηχο της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου



Το ελληνικό πρόγραμμα, ο ρόλος του ΔΝΤ, το «κλείσιμο» της αξιολόγησης και η ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σήμερα, Τρίτη, που πραγματοποιείται στον απόηχο της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου.

Στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος μεταβαίνει για το λόγο αυτό στο Βερολίνο.

Το περίγραμμα της συζήτησης είναι γνωστό και αφορά τις πιέσεις του ΔΝΤ να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τη λήψη λιγότερων μέτρων, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Βερολίνο διαφωνεί με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ωστόσο επιθυμεί διακαώς να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο τρόπος που αυτές οι δύο ατζέντες θα εξισορροπηθούν αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις συναντήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με την Ανγκελα Μέρκελ και του Πολ Τόμσεν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από το αποτέλεσμα των συναντήσεων στο Βερολίνο εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί και ο δρόμος που θα πάρει το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης στην Αθήνα.

Εκτιμάται, δε, ότι αυτός είναι ο λόγος που το κουαρτέτο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη και όχι σήμερα, Τρίτη, παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσε να αρχίσει -και επισήμως- η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ στις 22 του μηνός είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup.