Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Συναγερμός για τους εμβολιασμούς: Νέα στρατηγική με σποτ, διευκολύνσεις και κινητές μονάδες



"Επιστράτευση" όλων των δυνάμεων - και των εφεδρειών όπως είναι οι ανήλικοι- κήρυξαν η κυβέρνηση και τα θεσμικά επιστημονικά όργανα (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων) για να συνεχιστεί με την ίδια δυναμική και το επόμενο διάστημα η εμβολιαστική εκστρατεία "Ελευθερία" που θα μας απομακρύνει από το νέο επιδημικό κύμα.

 

Στοχευμένες δράσεις εμβολιασμού όπως η αξιοποίηση κινητών μονάδων για εμβολιασμό πολιτών αρχής γενομένης από την Κρήτη, συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και αναζήτηση δίαυλων επικοινωνίας με τους πολίτες με στόχο να πεισθούν να εμβολιαστούν, διευκολύνσεις και ευέλικτες κινήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τους πολίτες αλλά και προνόμια και "εμπόδια" στις μετακινήσεις και τις εξόδους για τους ανεμβολίαστους, βομβαρδισμός από ενημερωτικά σποτ για τον εμβολιασμό και το όφελος του με αποδέκτες τις ηλικιακές ομάδες που "αντιστέκονται" στην "Ελευθερία", εθελοντικός εμβολιασμός των εφήβων που έχουν γεννηθεί το 2004 και το 2005, συνθέτουν το πλαίσιο των δυνάμεων που "παρατάσσονται" πλέον απέναντι στον κορωνοϊό.

Κομβική θεωρήθηκε το περασμένο 24ωρο και η "επανεμφάνιση" έπειτα από πολλές εβδομάδες απουσίας, του καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, με δυσοίωνες επιδημιολογικές αναφορές για την Αττική, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου. Ο καθηγητής συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με περιφερειάρχες και δημάρχους για το θέμα της ενίσχυσης των εμβολιασμών και της συρρίκνωσης της επιδημίας.

Η νέα στρατηγική

 

Η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η "Ελευθερία" - όπως μαρτυρούν τα χαμηλά κατά τόπους ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και το 45% του πλήρως εμβολιασμένου ενήλικου πληθυσμού- και η διαφαινόμενη κυριαρχία του υπέρμεταδοτικού στελέχους του κορωνοιού Δέλτα στην ούτως ή άλλως προβληματική ανοδική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης, οδήγησαν τους αρμόδιους σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής της εμβολιαστικής εκστρατείας.

 

Μια στρατηγική που ξεκάθαρα χαράσσεται και υλοποιείται υπό το βάρος της νέας μετάλλαξης και υπό την πίεση του χρόνου να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 801 νέα περιστατικά κορωνοϊού, αυξημένα κατά 121% συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (362 περιστατικά την προηγούμενη Δευτέρα). Η θετικότητα “σκαρφάλωσε” στο 3,02% ενώ βρισκόταν για ημέρες σταθερά κάτω του 1,5%.

Παράλληλα, αξιολογήθηκε και η στασιμότητα έως και υποχώρηση της "Ελευθερίας" : οι τελευταίες ημέρες "κλείνουν" με 90.000 εμβολιασμούς αντί των 100.000 και πλέον εμβολιασμών που γίνονταν τους προηγούμενες δύο μήνες. Οι ειδικοί βλέπουν με ανησυχία την επίδραση του καλοκαιριού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, για αυτό και υπενθυμίζουν τις εναλλακτικές οδούς για γρήγορο και εύκολο εμβολιασμό στους πολίτες.

Έτσι δίδονται οι εξής δυνατότητες:

 

- δυνατότητα εμβολιασμού την επόμενη κιόλας ημέρα του προγραμματισμού ραντεβού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με Johnson&Johnson και Moderna και σε τρεις ημέρες με Pfizer
- δυνατότητα μετάθεσης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα (αφορά το εμβόλιο AstraZeneca), ώστε να μην συμπίπτει με τις ημερομηνίες διακοπών
- την έναρξη από σήμερα, 6 Ιουλίου, εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητές μονάδες για όποιον κάτοικο ενδιαφέρεται, με πρώτο σταθμό την Κρήτη
- τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών, για τους οποίους αναρτήθηκε η πρόσκληση συμμετοχής στο emvolio.gov.gr.

Το τείχος ανοσίας

 

Απαιτείται συνολική προσπάθεια για να χτιστεί "το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που με τις μεταλλάξεις όλο και απομακρύνεται από κοντά μας", επεσήμανε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την "Ελευθερία" η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Υπενθυμίζεται ότι από το 65-70% που είχε εκτιμηθεί ως το ποσοστό επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τώρα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα για τη συλλογική ανοσία απαιτείται 80% εμβολιασμένου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους κατά τη χθεσινή ενημέρωση, στη χώρα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί και, ειδικότερα, πάνω από 5.000.000 με μία δόση (αποτελούν το 47,7% του γενικού και το 56% του ενήλικου πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 πλήρεις εμβολιασμοί (αποτελούν το 38,2% του γενικού και το 45% του ενήλικου πληθυσμού).

Τα αναλυτικά στοιχεία για τα εμβολιαστικά ποσοστά των 13 Περιφερειών που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου "αποκάλυψαν" τις περιοχές που έχει "βαλτώσει" η "Ελευθερία" και εκείνες που καταγράφουν καλές εμβολιαςτικές επιδόσεις, δρομολογώντας παράλληλα και ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση της εκστρατείας.
Ενδεικτικά, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συγκεντρώνει ποσοστό 55% εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με μία δόση και 47% με ολοκληρωμένο εμβολιασμό. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει 52% και 44% στα αντίστοιχα ποσοστά μερικώς και πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και ακολουθεί η Αττική, με το 38% των κατοίκων της να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Ο εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων

Η συμμετοχή των εφήβων ηλικίας 15-17 χρόνων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είχε τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην ατζέντα των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς τα δεδομένα για την πορεία της επιδημίας με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα προβλημάτιζαν τους ειδικούς όπως παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στις άλλες χώρες.

Τη θετική γνώμη της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος κυρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού, δημιουργώντας όμως μάλλον σύγχυση καθώς ο εμβολιασμός για τη λοίμωξη Covid δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα στη χώρα μας ούτε σε ανηλίκους ούτε σε ενήλικες. Η υποχρεωτικότητα εξετάζεται για τους υγειονομικούς εργαζόμενους και εκείνους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Επίσης, προκαλεί απορία γιατί η Επιτροπή δεν προχώρησε σε σύσταση για τα μικρότερα παιδιά, από 12 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, για τα οποία έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) “πράσινο φως” ώστε να εμβολιάζονται με το εμβόλιο τωνPfizer/BioNtech. Η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε τα οφέλη που έχει ο εμβολιασμός σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα χωρίς να εξειδικεύσει κάτι περαιτέρω.

Περιγράφοντας τον εμβολιασμό των εφήβων ως "το ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία" η καθηγήτρια παρέθεσε τους λόγους που βάρυναν στη θετική εισήγηση της Επιτροπής.

Τα δεδομένα που αξιολόγησε η επιτροπή αφορούν:

- τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 στα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,1%
- τον κίνδυνο θνητότητας από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο 1,2%, ενώ διερευνώνται οι επιπτώσεις από το post-covid σύνδρομο
- τη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των εφήβων 12 - 17 ετών λόγω κορωνοϊού, η οποία εκτιμάται 2,5 - 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Αναλυτικά, από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νευρομυϊκά, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα), το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το 5% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
- η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των εφήβων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικίες, η οποία απειλεί τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων που γεννήθηκαν πριν από την 1/1/2006 από την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με περαιτέρω οδηγίες την προσεχή Δευτέρα. Προϋπόθεση για την εγγραφή των ανηλίκων είναι η ενημέρωση και η συναίνεση των γονέων τους.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται με mRNA εμβόλια τα οποία έχουν αποδειχθεί έως και 100% αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους.

"Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ασφάλεια" επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου επικαλούμενη στοιχεία από τις ΗΠΑ και μια πολυκεντρική μελέτη υπό δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν μόλις 250 περιστατικά ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας σε σύνολο 8 εκατ. εμβολασμών με μία δόση σε παιδιά 12 - 17 ετών και σε 6 εκατ. με δύο δόσεις.