Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συναγερμός για τον τριήμερο καύσωνα - Δείτε που θα περάσει τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία



Καυτό θα είναι το τριήμερο από σήμερα Παρασκευή 09/08 έως και την Κυριακή 11/08 σε όλη την χώρα. Το Σάββατο 10/08 η θερμοκρασία θα φτάσει και κατά τόπους θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς στα κεντρικά, βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτίμηση της μέγιστης θερμοκρασίας (σε βαθμούς Κελσίου) σε επιλεγμένες πόλεις της χώρας.

Με βάση την εκτίμηση της μέγιστης θερμοκρασίας της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι πιο «καυτές» πόλεις θα είναι το Αγρίνιο (το θερμόμετρο θα φθάσει τους 39 την Παρασκευή, θα ανέβει στους 41 βαθμούς το Σάββατο και θα πέσει ελαφρά στους 40 την Κυριακή), καθώς και η Λάρισα (39 την Παρασκευή, έως 40 το Σάββατο και 37 βαθμοί την Κυριακή).

Η Αθήνα δεν θα έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία (έως 36 την Παρασκευή και το Σάββατο και 34 την Κυριακή), ενώ στη Θεσσαλονίκη, αν και πιο βόρεια, το θερμόμετρο θα ανέβει περισσότερο (έως 38 το Σάββατο και 34 την Κυριακή). Πιο νότια, η Ρόδος θα έχει έως 37 βαθμούς το Σάββατο και 38 την Κυριακή, ενώ χαμηλότερες θα είναι οι αναμενόμενες μέγιστες θερμοκρασίες στο Ηράκλειο Κρήτης (31 το Σάββατο και 32 την Κυριακή).


Από τη μια, το μελτέμι που θα πνέει θα μειώνει το αίσθημα δυσφορίας που θα προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές του Αιγαίου καθώς και σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και Πελοποννήσου. Όμως, η απουσία φαινομένων κατά το προσεχές διάστημα θα ενισχύσει την ξηρασία, η οποία σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους που θα πνέουν σε αρκετές περιοχές της χώρας και τους ανατολικούς – βορειοανατολικούς ανέμους που θα επικρατήσουν στη Δυτική Ελλάδα, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.