Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στους 111 οι νεκροί της γρίπης - 20 θάνατοι από επιπλοκές σε μία εβδομάδα



Διψήφιο αριθμό θυμάτων από επιπλοκές της γρίπης κατέγραψε το ΚΕΕΛΠΝΟ και την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα 111 άνθρωποι να έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από την αρχή της επιδημίας. Το διάστημα από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, 20 ασθενείς άφησαν την τελευταία τους πνοή νοσώντας από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη – τον ίδιο υψηλό αριθμό θυμάτων κατέγραψαν οι επιδημιολόγοι και την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Από τα δείγματα που ήταν θετικά για ιούς της γρίπης στο 98,8% εντοπίστηκε ο τύπος Α, και κυρίως το στέλεχος Η1Ν1.

Την ίδια εβδομάδα, 16 περιστατικά εισήχθησαν με επιπλοκές σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά ελέγχθηκαν 286 δείγματα από νοσοκομεία όλης της χώρας.

Από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 337 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 325 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από αυτούς που ασθένησαν μόνο οι 49 ήταν εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί, πάντως, αναφέρουν για πρώτη φορά η δραστηριότητα της γρίπης εμφανίζεται μειωμένη, μιας και μέχρι τις 3 Μαρτίου ήταν λιγότερες τόσο οι επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όσο και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ.