Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στον "αέρα" χιλιάδες παιδιά: Ψάχνουν 250 εκατομμύρια ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς



Δραματική έκκληση να μην επαναληφθεί στην ερχόμενη σχολική χρονιά ο... κόφτης που από πέρσι λειτούργησε στην επιχορήγηση των δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να φιλοξενήσουν δωρεάν παιδιά εργαζομένων γονέων, απευθύνει η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ). 

Με βάση την εισήγηση που παρουσίασε στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», υπενθυμίζεται ότι: 

Για τη σχολική χρονιά που βαίνει προς ολοκλήρωση, η κυβέρνηση αρχικά διέθετε ευρωπαϊκούς πόρους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσόν αυτό έγινε γνωστό τον Μάρτιο του 2015 και προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση με αποτέλεσμα, τελικώς να εξασφαλισθούν συνολικοί πόροι 184 εκατομμυρίων, εκ των οποίων μεγάλο μέρος προερχόταν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί. 

Όλες οι διαδικασίες καθυστέρησαν με αποτέλεσμα τα τμήματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα να μην ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2015, αλλά μεταξύ 20-25 Σεπτεμβρίου. 

Ο περιορισμός της προκήρυξης σε 184 εκατομμύρια ευρώ «άφησε εκτός προγράμματος χιλιάδες παιδιά των οποίων οι μητέρες αποκλείστηκαν ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις και έκαναν αίτηση».  Συνολικά φιλοξενήθηκαν 81.00 παιδιά (έναντι 85.000 το προηγούμενο έτος), ενώ αιτήσεις είχαν υποβληθεί για 106.000. Για το ερχόμενο έτος η ΚΕΔΕ ζητά να εξασφαλισθούν 250 εκατ. ευρώ.