Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας Λιμενικοί και Αστυνομικοί κατά του Ασφαλιστικού



Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου Ασφαλιστικού νόμου αποφάσισαν να προσφύγουν οι Αξιωματικοί του Λιμενικού και της Αστυνομίας, μέσω των Ενώσεών τους.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) αποφάσισαν από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) να προσφύγουν μετά την έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε καθώς, όπως υποστηρίζουν "δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας, αντιμετωπίζοντάς μας με τρόπο οριζόντιο, με άλλους κλάδους εργαζομένων, που δεν έχουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά".

Η απόφαση αυτή έρχεται αμέσως μετά τη δικαίωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει για δέυτερη φορά, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν εφάρμοσε πλήρως την απόφαση να επιστρέψει τους μισθούς των ενστόλων στα επίπεδα προ του Αυγούστου του 2012.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΕΑΛΣ στις 13.05.2016 δημοσιεύθηκαν οι υπ' αριθ. 1125-1128/2016 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίνονται ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4307/2014:

(α) κατά το σκέλος της μειωμένης κατά 50% αναδρομικής επιστροφής της διαφοράς των μηνιαίων αποδοχών από 1-8-2012 έως 15-11-2014.

(β) κατά το σκέλος της αναπροσαρμογής τους για το μέλλον, σε επίπεδα χαμηλότερα του έτους 2012.

Με τις αποφάσεις αυτές, το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο, δικαιώνει για άλλη μια φορά τον αδιάκοπο αγώνα που έδωσε σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα των Σ.Α και Ε.Δ και αναγνωρίζει έμπρακτα τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το επάγγελμα των ενστόλων, οι αποδοχές των οποίων θωρακίζονται νομικά.

Στην πράξη και ενόψει του νέου ασφαλιστικού νόμου στον οποίον θα υπαχθούν από 01.07.2016 τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αποφάσεις αυτές διασφαλίζουν υπέρ των ενστόλων το νέο ειδικό μισθολόγιο και θέτουν πλέον ως αφετηρία για τον υπολογισμό των νέων μισθών, το μισθολόγιο του 2012 και όχι χαμηλότερα επίπεδα.