Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο Πεκίνο ο Αλ. Τσίπρας για το β΄ φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Belt & Road»



Στο Πεκίνο μεταβαίνει σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας «Belt & Road».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κίνας, που στόχο έχει την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν σ' αυτήν.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ αύριο, Μ. Παρασκευή, όπως και το Μ. Σάββατο, στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών, με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, καθώς και με τον Ουάνγκ Γιάνγκ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και «νούμερο 4» της ιεραρχίας του.

Αναμένεται επίσης να υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.