Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στις 26 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24-48 δόσεις



Από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις υπαγωγής στην νέα πάγια ρύθμιση με τις διπλάσιες δόσεις, για 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας. Στην ημερομηνία αυτή κατέληξαν πως θα είναι τεχνικά όλα έτοιμα, μετά από ειδική σύσκεψη, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, που θα καθορίζει ποιοι και πώς θα υπαχθούν στην νέου τύπου πάγια ρύθμιση.

«Κλείδωσε» η 26η Φεβρουαρίου
Η ημερομηνία την οποία αποκαλύπτει το newmoney.gr είναι κομβική, καθώς αυτή σημαίνει ότι:

α) όσοι έχουν χρέη εκτός ρύθμισης θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να μπουν άμεσα στην πάγια ρύθμιση που ήδη υφίσταται των 12-24 δόσεων, χωρίς να περιμένουν να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο οι 24-48 δόσεις. Κατά συνέπεια και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους πριν εκπνεύσει ο μήνας!

β) όλοι όσοι έχουν χρέη, είτε αρρύθμιστα είτε σε έως 12-24 δόσεις, πρέπει να σπεύσουν να κάνουν αίτηση από τις 26 Φεβρουαρίου που θα ξεκινήσει η ρύθμιση! Και αυτό γιατί θα έχουν διορία μόλις 3 ημέρες προκειμένου να πληρώσουν (έως 28 Φεβρουαρίου) τουλάχιστον την α΄δόση προκειμένου να μην βγουν ληξιπρόθεσμοι την 1η Μαρτίου.

Πρακτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney.gr, οι οφειλέτες θα επιβαρυνθούν μόνον μία «διπλή» δόση (ίση με 1/12 αντί 1/24) στο τέλος του Ιανουαρίου. Αλλά από Φεβρουάριο και εφεξής θα μπορούν να πληρώνουν ό,τι υπόλοιπο οφειλή θα έχει απομείνει τότε απλήρωτο, σε 24-48 δόσεις.

Ποιοι πρέπει να σπεύσουν άμεσα
Επιβεβαιώνονται πλήρως έτσι πληροφορίες του Newmoney.gr, πως η σχετική απόφαση Βεσυρόπουλου θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Και αυτή θα δίνει την δυνατότητα σε όσους μπουν ως τον Ιανουάριο στη ρύθμιση των 12 δόσεων, να μεταπηδήσουν και στις 24, όταν καταστεί διαθέσιμη η νέα πάγια ρύθμιση. Αντίστοιχα και από τις 24, θα μπορούν να μεταφερθούν στις 48.

Από την νέα πάγια ρύθμιση θα εξαιρούνται όσες οφειλές ήταν σε ενεργή ρύθμιση κατά την 1.11.2019. Σύμφωνα με το newmoney.gr, κριτήριο προσδιορισμού των δόσεων για τις επιχειρήσεις θα είναι τα ακαθάριστα έσοδα τριετίας. Αντίστοιχα για τα φυσικά πρόσωπα θα εξετάζεται το μέσο εισόδημα 3ετίας.