Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στην Πρίστινα αύριο ο Ν.Δένδιας



O Yπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Πρίστινα αύριο, Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο, Vjosa Osmani-Sadriu, καθώς και από τον Besnik Bislimi, Πρώτο Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και ανάπτυξη, καθώς και Επικεφαλής Διαπραγματευτή στον Διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου.
Κατά την παραμονή του στην Πρίστινα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει κοινή συνάντηση με εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας στην Πρίστινα (UNMIK, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, EULEX, Γραφείο ΕΕ/EUSR, KFOR και Πρέσβεις χωρών Quint, ήτοι Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Ιταλίας).

Επιπλέον, προγραμματίζεται κοινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με την Υπουργό Παιδείας, Eπιστημών, Τεχνολογίας & Καινοτομίας, Arberie Nagavci, και τον Υπουργό Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού, Harjulla Ceku.

Tέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Albin Kurti, μετά το πέρας της οποίας ο Κοσοβάρος Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις κατά την επίσκεψη αναμένεται να εστιάσουν στη συνεργασία Αθήνας – Πρίστινας σε ποικίλους τομείς, όπως οικονομία, ενέργεια, πολιτισμός, επιστήμες, υγεία, παιδεία και τουρισμός. Επιπλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών θα συμπεριληφθούν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι εξελίξεις ως προς τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών συνάντησε την Κοσοβάρα Υπουργό Εξωτερικών, Donika Gërvalla-Schwarz (η οποία θα απουσιάζει αύριο), στο περιθώριο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών (Απρίλιος), ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή της στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Πρίστινα τον Ιούνιο του 2021 και τον Οκτώβριο του 2020.