Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στην Ελλάδα του 2016 και του ΣΥΡΙΖΑ οι ασθενείς πηγαίνουν στον κτηνίατρο αφού τα νοσοκομεία έχουν "βαρέσει" διάλυση!



Στον κτηνίατρο καταλήγουν οι ασθενείς στην Ιεράπετρα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης λόγω έλλειψης γιατρών.

Ο ένας και μοναδικός παθολόγος του νοσοκομείου αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν εφημερεύει τις 26 από τις 30 μέρες του μήνα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε γυναικολόγοι, με αποτέλεσμα οι έγκυες να διασχίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να εξεταστούν σε άλλα νοσοκομεία του νησιού.

Ακόμα και για μια απλή ακτινογραφία μπορεί να χρειαστεί να διανύσουν απόσταση 30 χλμ. Αποτέλεσμα; Ασθενείς με προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν βρίσκουν θεραπεία στους... κτηνιάτρους!
 
Μοιάζει απίστευτο για ευρωπαϊκή χώρα του 2016 αλλά δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινό. Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πανηγυρίζει μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στο Facebook με βαρύγδουπες δηλώσεις του στυλ «τρέχει νερό στον ποταμό» και «προχωράμε παντού», με αφορμή και τις προκηρύξεις για προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία της Λακωνίας, Σπάρτης και Μολάων, στην πατρίδα του, την Κρήτη, και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα, οι τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο της πόλης, αναγκάζουν τους κατοίκους να καταφεύγουν στους κτηνίατρους για να εξυπηρετηθούν!

Αυτό προκύπτει μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες των κτηνιάτρων αλλά και των ασθενών, τις οποίες κατέγραψε το «ΘΕΜΑ». Απηυδισμένοι από την έλλειψη γιατρών, από τις πολύωρες αναμονές αλλά και από τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν για να εξυπηρετηθούν από τα νοσοκομεία άλλων περιοχών, οι ασθενείς καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου το 1994 πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, σήμερα υπάρχει μόνο ένας παθολόγος για να εξυπηρετήσει 60.000 άτομα που ζουν στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Αντώνης Πετράς.

Οι γιατροί

Αντώνης Τσικαλουδάκης
Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας


 
Δεν του προκάλεσε εντύπωση η είδηση ότι οι συμπολίτες του καταφεύγουν στους κτηνιάτρους για τις πρώτες βοήθειες και καταγγέλλει τις ελλείψεις μιλώντας στο «ΘΕΜΑ»

 
Αντώνης Πετράς
Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας Δήμου Ιεράπετρας


 
«Λόγω έλλειψης παρασκευαστών στο Ακτινολογικό, οι παθόντες μπορεί να φθάσουν μέχρι τον Αγιο Νικόλαο μόνο και μόνο για να βγάλουν μια ακτινογραφία»

«Ως εκ τούτου, δεν μας προκαλεί εντύπωση η είδηση ότι ορισμένοι κάτοικοι, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, χτυπούν μέχρι και την πόρτα του κτηνίατρου» προσθέτει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αντώνης Τσικαλουδάκης.

Οι κτηνίατροι

Μιχάλης Σπυριδάκης 



Εκτός από τα συμπαθή τετράποδα, περιθάλπει και ανθρώπους τους οποίους το Γενικό Νοσοκομείο της Ιεράπετρας αδυνατεί να εξυπηρετήσει
 

Σωτήρης Παπανικολάου 



«Προσωπικά έχω συνδράμει σε περιστατικά πρώτων βοηθειών, κυρίως σε γνωστούς μου που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο»
 
Στο κέντρο της Ιεράπετρας, επί της οδού Κύπρου στον αριθμό 30, το pet shop στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου είναι η βιτρίνα μιας επιχείρησης. Τα σημαντικά, όμως, συμβαίνουν στο υπόγειό του, όπου χρησιμοποιώντας μια εσωτερική σκάλα θα βρεθείς στο ιατρείο του κτηνίατρου Μιχάλη Σπυριδάκη.

Πρόκειται για τον γιατρό που σώζει τις ζωές των τετράποδων φίλων μας, εσχάτως όμως περιθάλπει και ανθρώπους. Εκείνους που δεν μπορεί να φροντίσει το Ελληνικό Σύστημα Υγείας.
Εκείνος πάλι, ως γνήσιος Κρητικός, δεν μπορεί παρά να δεχθεί να βοηθήσει, έστω και αν γνωρίζει ότι η δουλειά του δεν είναι η φροντίδα των ανθρώπων. Πριν από λίγο καιρό αναγκάστηκε να εξυπηρετήσει παιδιατρικό περιστατικό στο κτηνιατρείο του, το οποίο αφορούσε την αλλαγή φλεβοκαθετήρα. Σε διαφορετική περίπτωση, το παιδί μαζί με τους γονείς του θα αναγκάζονταν να διασχίσουν απόσταση 120 χλμ.

 «Δεν μπορούσα να το αφήσω να πάει στο Ηράκλειο, από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να το εξυπηρετήσουν ούτε στην Ιεράπετρα, αλλά ούτε και στον Αγιο Νικόλαο», λέει ο κτηνίατρος. «Περιστατικά σαν κι αυτό συμβαίνουν πολλά δυστυχώς τον τελευταίο καιρό και εμείς αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, το κάνουμε για να τους απαλλάξουμε από την ταλαιπωρία», εξηγεί.
 Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, τα περιστατικά που εξυπηρετεί αφορούν κυρίως την αφαίρεση ραμμάτων και ακίδων, επειδή αρκετός κόσμος εργάζεται στα θερμοκήπια, αλλά και την περιποίηση τραυμάτων.

«Οι γνωστοί μου, φίλοι και πελάτες, αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθειά μου όταν πηγαίνουν στο νοσοκομείο της πόλης και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν είτε επειδή δεν υπάρχει γιατρός, είτε επειδή θα χρειαστεί να περιμένουν με τις ώρες», αναφέρει ο κ. Σπυριδάκης για να προσθέσει: «Οταν ο ασθενής ψάχνει να σε παρεμφερή ειδικότητα να εξυπηρετηθεί, αυτό για μένα αντικατοπτρίζει την κατάντια και τη σαπίλα του Συστήματος Υγείας μας».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ιδιοκτήτη της μοναδικής ταβέρνας στο χωριό Βασιλική, περίπου 10 χλμ. μακριά από την Ιεράπετρα. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Ραϊνάκης ζήτησε τη βοήθεια του κτηνίατρου Μιχάλη Σπυριδάκη όταν χρειάστηκε να κάνει αλλαγή σε έγκαυμα δεύτερου βαθμού που είχε υποστεί στον ώμο και στο χέρι.

«Πήγα στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όμως όταν έφτασα εκεί μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να με εξυπηρετήσουν και ότι καλύτερα θα ήταν να πάω στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ.», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ραϊνάκης. ΟΙ ίδιος συμπληρώσει: «Ετσι αναγκάστηκα να απευθυνθώ στον κτηνίατρο τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και ξέρω ότι έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις για να φροντίσει το τραύμα μου».

Ανάλογη είναι η περίπτωση της κομμώτριας Μαρίας Κουβάκη, η οποία είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα στο μάτι της (είχε φράξει ο δακρυγόνος αδένας) με αποτέλεσμα να οδηγηθεί άρον-άρον στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας για τις πρώτες βοήθειες. «Εκεί μου είπαν ότι δεν εφημέρευε ο οφθαλμίατρος, συστήνοντάς μου να φύγω απευθείας είτε για τον Αγιο Νικόλαο, είτε για το Ηράκλειο. Επειδή όμως φοβάμαι τις μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο, σκέφτηκα να επικοινωνήσω με τον κ. Σπυριδάκη τον οποίο τυγχάνει να γνωρίζω. Ετσι κατέληξα στο κτηνιατρείο του για τις πρώτες βοήθειες. Σε πέντε λεπτά ήμουν περδίκι. Διαφορετικά για μια υπόθεση δυο λεπτών θα έπρεπε να κάνω ολόκληρο ταξίδι».

Οι ασθενείς Ιεράπετρα 3/6/2016 


Νίκος Μαρκετάκης
Οδηγός ταξί


 
Πήγε στον κτηνίατρο και του ζήτησε να του κόψει εκείνος τα ράμματα γιατί αλλιώς θα περίμενε για ώρες στην ουρά του νοσοκομείου

Δημήτρης Ραϊνάκης
Επιχειρηματίας

 

Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στο χωρίο Βασιλική κατέφυγε στον κτηνίατρο όταν διαπίστωσε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας δεν μπορούσαν να του αλλάξουν ούτε τη γάζα στο έγκαυμά του
 

Μαρία Κουβάκη
Κομμώτρια

Εξομολογείται στο «ΘΕΜΑ» πως για ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα κατάληξε σε κτηνιατρείο της Ιεράπετρας
 

Σταυρούλα Λεθιωτάκη
Κάτοικος Ιεράπετρας


 
Εγκυος στον 9ο μήνα ταξιδεύει στον Αγιο Νικόλαο γιατί το νοσοκομείο της πόλης της δεν έχει υπέρηχο και γυναικολόγο αλλά ούτε καν μαία
 

Κυριακή Μάγκα
Εργαζόμενη σε θερμοκήπιο


 
Μια απλή αλλαγή ραμμάτων κόντεψε να γίνει ολόκληρο σίριαλ
 
Περιπετειώδης ήταν για τον αυτοκινητιστή Νίκο Μαρκετάκη μια απλή αλλαγή ραμμάτων. «Μου είχαν πει στο νοσοκομείο να περάσω έπειτα από 9-10 μέρες για να τα βγάλουμε, όμως όταν πήγα εκεί είδα τεράστιες ουρές και ο γιατρός δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει. Ετσι, πήγα στον κτηνίατρο και του ζήτησα να μου κόψει εκείνος τα ράμματα, όπως και έγινε», διηγέιται.
Αλλά και για την Κυριακή Μάγκα, η οποία εργάζεται σε θερμοκήπιο, μια απλή αλλαγή ραμμάτων κόντεψε να γίνει ολόκληρο σίριαλ. «Μου είχαν πει να βρίσκομαι στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου στις 10 το πρωί, όταν όμως έφτασα εκεί με ενημέρωσαν ότι οι χειρουργοί δεν ήταν διαθέσιμοι. Αναγκάστηκα να επιστρέψω το ίδιο βράδυ και με χίλια παρακάλια τελικά με δέχθηκαν. Η επόμενη λύση ήταν να πάω στον κ. Σπυριδάκη, τον κτηνίατρο, τον οποίο γνωρίζω επειδή φροντίζει τον σκύλο μου. Γιατί λοιπόν να μη φροντίσει και εμένα; Πιο γρήγορα θα με εξυπηρετούσε
 
Δεν είναι όμως ο κ. Σπυριδάκης ο μοναδικός κτηνίατρος στην Ιεράπετρα ο οποίος, εκτός από ζώα, περιθάλπει αναγκαστικά τώρα και ανθρώπους. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το κτηνιατρείο του κ. Σπυριδάκη, συγκεκριμένα επί της οδού Βασαρμίδη 3, είναι το κτηνιατρείο του συναδέλφου του κ. Σωτήρη Παπανικολάου. Κι αυτός, όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ», έχει κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε συμπολίτες του όταν τον χρειάστηκαν.

«Οταν κάθεσαι και περιμένεις τέσσερις ώρες στην ουρά για να εξυπηρετηθείς, λογικό είναι να αναζητήσεις αλλού τη λύση, έστω και αν χρειαστείς να απευθυνθείς σε έναν κτηνίατρο που τυγχάνει να γνωρίζεις. Προσωπικά έχω συνδράμει σε περιστατικά πρώτων βοηθειών, κυρίως σε γνωστούς μου που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο. Είναι τέτοια η κατάσταση που βιώνουμε εδώ με το σύστημα υγείας, που ακόμα και εμείς, ως κτηνίατροι, αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να κάνουμε περισσότερα πράγματα απ’ όσα μας επιτρέπονται».

 


 
Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη παθολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο της Ιεράπετρας που δημιουργεί τα τεράστια προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των ασθενών. «Δεν υπάρχουν ούτε γυναικολόγοι» επισημαίνει ο πρόεδρος Επιτροπής Υγείας του δήμου Αντώνης Πετράς.
Αν και στο παρελθόν υπήρχε πλήρως στελεχωμένη Μαιευτική Κλινική με τρεις γιατρούς, σήμερα έχουν μείνει μόνο οι μαίες, οκτώ συνολικά, οι οποίες δίχως αντικείμενο χρησιμοποιούνται από δω και από κει για να μπαλώνουν τρύπες.

Τουλάχιστον δυσάρεστη χαρακτηρίζεται η εμπειρία που βίωσε η Σταυρούλα Λεθιωτάκη, όταν ετοιμόγεννη στο δεύτερο παιδί της χρειάστηκε να ζητήσει την άμεση συνδρομή των γιατρών του νοσοκομείου έπειτα από μια ξαφνική επιπλοκή. «Ημουν στον μήνα μου όταν επισκέφτηκα το νοσοκομείο επειδή δεν άκουγα το παιδί στη κοιλιά μου», θα πει. «Τρέξαμε με τον άντρα μου στο νοσοκομείο, όμως εκεί δεν υπήρχε ούτε μαία να μας εξυπηρετήσει, ούτε καν μηχάνημα υπέρηχου. Καταλαβαίνετε την αγωνία μας μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, πάνω από μισή ώρα δρόμο, για να διαπιστώσουμε εκεί ότι όλα ήταν καλά και ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας μαζί με τον δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη έχουν κάνει αλλεπάλληλες επαφές με το υπουργείο Υγείας που ενώ διόρισε 58 γιατρούς σε όλη την Κρήτη, δεν φρόντισε να τοποθετήσει ούτε έναν παθολόγο που τόσο έχουν ανάγκη. «Αντί για παθολόγο, μας έστειλαν μικροβιολόγο», διαμαρτύρεται ο κ. Πετράς, προσθέτοντας ότι έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου από τον οποίο ζητούν την άμεση διερεύνηση των γεγονότων που έχουν στην υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας, βάσει των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας,.

Μάλιστα ο κ. Πέτράς, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο από την έλλειψη παθολόγων, αποκαλύπτει ότι ο μοναδικός διαθέσιμος, εκτός του ότι αντιμετωπίζει ο ίδιος προβλήματα υγείας, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερες από τέσσερις εφημερίες τον μήνα.

«Τις υπόλοιπες 26 μέρες τα φώτα του νοσοκομείου σβήνουν και οι κάτοικοι τρέχουν να διακομιστούν στον Αγιο Νικόλαο και στο Ηράκλειο διασχίζοντας ένα κακό οδικό δίκτυο για ένα απλό παθολογικό περιστατικό. Ακόμα, λόγω έλλειψης παρασκευαστών στο Ακτινολογικό, οι παθόντες μπορεί να φθάσουν μέχρι τον Αγιο Νικόλαο μόνο και μόνο για να βγάλουν μια ακτινογραφία», καταλήγει.
 
 

Τι απαντά  η διοίκηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και τι απαντά εκ νέου ο κτηνίατρος

 
Με επιστολή του προς την διεύθυνση της εφημερίδας μας το περασμένο Σάββατο, μια μέρα δηλαδή πριν κυκλοφορήσει στα περίπτερα της Κρήτης το ΘΕΜΑ με το αποκαλυπτικό τρισέλιδο ρεπορτάζ για τις τραγικές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ο εκτελών χρέη αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου, Ιωάννης Πετράκης ανέφερε ότι ο κτηνίατρος Μιχάλης Σπυριδάκης «είχε ήδη προβεί δημόσια σε ανασκευή των συγκεκριμένων δηλώσεων του, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον εαυτό του». Ο κ. Πετράκης επικαλείται τα όσα φέρεται να ειπώθηκαν από τον κτηνίατρο σε τοπικό ραδιόφωνο του νομού Λασιθίου, δίχως να αναφέρεται σε παραπάνω λεπτομέρειες.

 Με επιστολή του προς το ΘΕΜΑ ο κτηνίατρος Μιχάλης Σπυριδάκης διευκρίνισε ότι «πράγματι τη Πέμπτη 02/06/2016 σε πρωινή εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού διέψευσα ουσιαστικά τον εαυτό μου, μόνο ως προς την πράξη της τοποθέτησης φλεβοκαθετήρα στο παιδί, πράγμα το οποίο δεν έπραξα, παρά το ότι μου ζητήθιηκε από τους γονείς του για να αποφύγουν την μετάβαση τους στη πόλη του Ηρακλείου, μια απόσταση 110 χιλιομέτρων. Το παραπάνω γεγονός έλαβε χώρα ενάμιση χρονο πρίν. Σήμερα σε ένα αντίστοιχο γεγονός θα πρέπει να διανύσουν 36 χιλιόμετρα για να μεταβούν στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, όπως και πράττουν καθημερινά γονείς παιδιών που επισκέπτονται το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας τις ημέρες που δεν εφημερεύει το παιδιατρικό».

 Για να προσθέσει αμέσως παρακάτω: « Και όλες τις δηλώσεις μου να ανακαλέσω, να με διαψεύσω ολοκληρωτικά δυστυχώς υπάρχουν μαρτυρίες συναδέλφων κτηνίατρων και συμπολιτών μου που βεβαιώνουν τα λεγόμενα».