Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Στη Θεσσαλονίκη τους έχουν αλλάξει τα φώτα- Βανδαλισμοί και κλοπές στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού



Αυξημένα είναι το τελευταίο οχτάμηνο, τα περιστατικά βανδαλισμού στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Μεταξύ άλλων, παρατηρείται:
- διάρρηξη θυρίδων (κάλυμμα ασφαλειών) σε ιστούς φωτισμού
- διάρρηξη πινάκων δημοτικού φωτισμού με μερική ή ολική καταστροφή θυρών, κλειδαριών και οργάνων
- βανδαλισμός φωτιστικών σε πάρκα με θραύση των φωτιστικών και παραμόρφωση των ιστών
- βαφή-χρωματισμός του κρυστάλλου των φωτιστικών
- κλοπή καλωδίων υπογείου δικτύου και καλυμμάτων φρεατίων


 
Οι παραπάνω ενέργειες, όπως επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, πέρα από τις περιπτώσεις που έχουν ως κίνητρο τη φθορά δημόσιας περιουσίας ή το κέρδος από την πώληση των κλοπιμαίων, έχουν ως στόχο μεταξύ άλλων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διάπραξη κλοπών ή ληστειών, τη διακίνηση ουσιών, τη διανυκτέρευση αστέγων και τη διαμόρφωση συνθηκών χαμηλού φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ.
 
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καταγγελίες των δημοτών, συνεργάζεται στενά με την ΕΛ.ΑΣ. και την δημοτική αστυνομία, ενώ αποκαθιστά μετά από αυτοψίες κάθε είδους βλάβες. Ωστόσο, το φαινόμενο συχνά επαναλαμβάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, και δημιουργούνται κίνδυνοι, αφενός λόγω των εκτεθειμένων καλωδίων και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, και αφετέρου εις βάρος της περιουσίας των δημοτών καθώς και της ασφάλειας οχημάτων και πεζών.


 
Το τελευταίο διάστημα, τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης προχωρούν σε μεγάλο αριθμό έργων αναβάθμισης του φωτισμού στα πάρκα της πόλης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και πολλά τα οποία έχουν ήδη πληγεί από βανδαλισμούς.
 
Ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους δημότες να καταγγέλλουν άμεσα τα αντίστοιχα φαινόμενα, βοηθώντας έτσι τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να αποκαθιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις βλάβες.

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί και κλοπές στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού