Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στη Μόσχα ο Σι Τζινπίνγκ για συνάντηση με τον Πούτιν. Όπλα από το Πεκίνο στη Μόσχα μέσω της Αγκύρας



Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε παράλληλα από την κινεζική και τη ρωσική κυβέρνηση. Οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες στη διάρκεια ανεπίσημου δείπνου το βράδυ της Δευτέρας, ενώ την Τρίτη θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν, στο κέντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και η προώθηση της ειρήνης.

Στο σύνολό τους τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναμένουν να κυριαρχήσει στις διαβουλεύσεις Πούτιν – Σι το Ουκρανικό. Με τον αέρα της πρόσφατης επιτυχίας της χώρας του στη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ιράν, που συνομολογήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Πεκίνο, ο ηγέτης της Κίνας αναμένεται να εμφανιστεί ως ειρηνοποιός και στην ουκρανική κρίση, εξειδικεύοντας την αρκετά αόριστη, μέχρι τώρα, ειρηνευτική πρόταση 12 σημείων που κατέθεσε τον Φεβρουάριο η χώρα του. Υστερα από τις διαβουλεύσεις του με τον Πούτιν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προπομπός της οποίας υπήρξε η προχθεσινή συνομιλία των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

 Σκιά στην επικείμενη συνάντηση Πούτιν – Σι ήρθε να ρίξει η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο, την Παρασκευή. Μία ημέρα νωρίτερα η Ερευνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, όπως ο βίαιος εκπατρισμός παιδιών και οι καταστροφές ενεργειακών υποδομών. Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι η εντολή σύλληψης του Ρώσου προέδρου «δεν έχει την παραμικρή σημασία».

Το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία παρά μόνο στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη για τη σύστασή του και η Ρωσία δεν είναι μία από αυτές – όπως δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα.

 Οπλα από το Πεκίνο στη Μόσχα μέσω της Αγκυρας

Κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και μιας κρατικής επιχείρησης, έχουν διοχετεύσει μέσω Τουρκίας σε ρωσικά νομικά πρόσωπα 1.000 πολεμικά τουφέκια και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με αποκάλυψη του περιοδικού Politico.

Η αποστολή του υλικού πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με στοιχεία τελωνειακών αρχών. Η China North Industries, μια από τις μεγαλύτερες κινεζικές κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, έστειλε τα αυτόματα όπλα τον Ιούνιο του 2022 στη ρωσική εταιρεία «Τεκ-κριμ», που συνεργάζεται με το ρωσικό κράτος. Τα τουφέκια CQ-A, που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς της Κίνας, των Φιλιππίνων, του Νότιου Σουδάν και της Παραγουάης, καταγράφονται στα δελτία αποστολής ως «κυνηγετικά όπλα».

Ρωσικά νομικά πρόσωπα παρέλαβαν επίσης 12 φορτία ανταλλακτικών για drones από κινεζικές εταιρείες και τουλάχιστον 12 τόνους κινεζικής κατασκευής αλεξίσφαιρα γιλέκα, που διοχετεύθηκαν μέσω Τουρκίας στα τέλη του 2022. Παρότι τα τελωνειακά αρχεία δεν δείχνουν ότι το Πεκίνο πουλάει μεγάλες ποσότητες όπλων στη Ρωσία, αποκαλύπτουν ότι η Κίνα προμηθεύει ρωσικές εταιρείες με εμπορικό εξοπλισμό «διττής χρήσης», κατάλληλο και για χρήση στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία εξαρτάται εδώ και μήνες από άλλες χώρες για εξοπλισμό πλοήγησης αεροσκαφών, δορυφορικές εικόνες, ανταλλακτικά οχημάτων και πρώτες ύλες, προκειμένου να καλύψει τα κενά που έχουν προκαλέσει οι δυτικές κυρώσεις. «Ορισμένα προϊόντα του εμπορίου, όπως τα drones και τα μικροτσίπ, μπορούν να προσαρμοσθούν για χρήση σε ιδιαίτερα φονικά πολεμικά όπλα», λέει στο Politico ο Σαμ Μπεντέτ, μέλος του ινστιτούτου ρωσικών σπουδών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Ειδικοί εξηγούν, όμως, ότι ο εντοπισμός και η παρακολούθηση κινεζικών προϊόντων «διττής χρήσης» είναι πολύ δύσκολη.

Σε περιπτώσεις που το Κρεμλίνο χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν υψηλής τεχνολογίας, το οποίο κατασκευάζεται αποκλειστικά, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε. ή την Ιαπωνία, αυτό αγοράζεται από μεσάζοντες σε χώρες με καλές σχέσεις με τη Δύση. Το 2022 η Τουρκία πούλησε σχεδόν 80 τόνους τουρκικών αλεξίσφαιρων γιλέκων, έναντι 10 εκατ. δολαρίων, στη Ρωσία. Ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες εισήγαγαν το 2022 μικροτσίπ, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και ανταλλακτικά για κινητήρες αεροσκαφών από χώρες όπως η Κίνα, η Σερβία και η Μιανμάρ. Ο εξοπλισμός «διττής χρήσης» είναι ένας τρόπος για την Κίνα να ενισχύει τη στήριξή της προς τη Μόσχα, χωρίς να υφίσταται κυρώσεις.

Το Πεκίνο από τη μεριά του αρνείται κατηγορηματικά ότι προσφέρει αμιγώς στρατιωτική βοήθεια προς τη Μόσχα. Πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν, όμως, πραγματοποιήσει επισκέψεις τον τελευταίο καιρό στη Μόσχα, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες μέρες στη ρωσική πρωτεύουσα. «Η Δύση έχει αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση των κυρώσεων για φυσικά πρόσωπα που διακινούν πολεμικό υλικό προς τη Ρωσία», λέει ο αναλυτής του ινστιτούτου Royal United Services στο Λονδίνο, Τζέιμς Μπερν.