Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023 -

Στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας η πυρκαγιά στην περιοχή της Φυλής - Εκκενώθηκαν οικισμοί και η ΑμυγδαλέζαΣτα όρια Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας βρίσκεται η πυρκαγιά που καίει από χθες το πρωί στην περιοχή της Φύλης. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική η κατεύθυνση των ανέμων που επικρατούν αυτή την ώρα «σπρώχνουν» τις φλόγες προς τον Εθνικό Δρυμό και γίνεται τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί το μέτωπο χαμηλά.

Αναφορικά με το στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ, που βρίσκεται στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο καθώς η πυρκαγιά κινήθηκε βορειότερα.
Στην προληπτική εκκένωση του Προαναχωρητικού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) Αμυγδαλέζας προχωράει η Αστυνομία λόγω της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Φυλής.
Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται περίπου 700 άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία στη Μαλακάσα και στη δομή στην Πέτρου Ράλλη.

Για την ώρα δεν πρόκειται να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις που έχει η ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα (Σχολή των Αξιωματικών, τεχνικές υπηρεσίες), αλλά έχει δοθεί εντολή να είναι όλοι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάσει επικίνδυνα.
Αλλεπάλληλα ήταν τα μηνύματα του 112 για εκκένωση, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι δεν έφευγαν και προσπαθούσαν με γυμνά χέρια να σώσουν τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους.

Μιλώντας στο skai.gr ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι την τελευταία ώρα ο αέρας έχει κόψει, ωστόσο η φωτιά δημιούργησε κηλιδώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας οι οποίες δημιουργούν νέες εστίες φωτιάς ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της επιχείρησης της Πυροσβεστικής.

Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νίκος Ξαγοράρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι καίγεται παρθένο δάσος.

Την ίδια ώρα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου, Καποτά και Λεφάντω.