Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Στα Δωδεκάνησα το τουρκικό πλοίο με τους 450 μετανάστες: Έντονη διαμαρτυρία της Ελλάδας σε ΕΕ και Frontex..



Το τουρκικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν 450 μετανάστες και εξέπεμψε sos στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης ρυμουλκείται ώστε να μείνουν σε ασφαλές σημείο οι επιβαίνοντες εωσότου γίνουν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους.

Ειδικότερα το πλοίο θα μεταφερθεί σε νησί των Δωδεκανήσων και οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, νωρίτερα το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ξεκίνησε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και οι διακινητές.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος έστειλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την έγκριση του Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με Frontex και Βρυξέλλες και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.