Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στα άκρα η κόντρα Σόιμπλε - Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος



O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, διαφωνούν για τα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, με θέμα: «Η μόνιμη διαμάχη για την Ελλάδα». Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης αναμένουν ότι θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις έως το τελευταίο λεπτό. «Θα υπάρξει και πάλι μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων», σημειώνεται.

 

Ο Σόιμπλε ήταν φανερά εκνευρισμένος με τη Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Η οργή του Σόιμπλε, προσθέτει, δεν έχει να κάνει μόνο με την κριτική του ΔΝΤ για το υψηλό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας, αλλά σε μεγάλο βαθμό και με την Ελλάδα.

 

Μπορεί, συνεχίζει το δημοσίευμα, να επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν, ότι είναι πολύ κοντά μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά αυτό, τονίζει, αφορά μόνο τις μεταρρυθμίσεις. «Στα άλλα σημαντικά θέματα – την ελάφρυνση του χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας – συνεχίζουν να αποκλίνουν το ΔΝΤ και η Ευρώπη, όπως φάνηκε στην εαρινή σύνοδο».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε επιμένει στην επιβολή σκληρών όρων για τον ελληνικό προϋπολογισμό, θεωρώντας ότι πρέπει να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για ένα διάστημα έως και 10 ετών, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

 

Αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι διαφορές των πιστωτών για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Ο Τόμσεν τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως μία περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων των δανείων στην Ελλάδα, ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων πριν ληφθεί απόφαση από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Αντίθετα, ο Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα, επιμένει στην αντίληψή του ότι αρκούν οι έως τώρα διακηρύξεις προθέσεων των Ευρωπαίων, να εξετάσουν περαιτέρω ελαφρύνσεις χρέους στο μέλλον. «Η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να εκληφθούν αρνητικά από πολλούς ψηφοφόρους στις εκλογές».

 

Έως τον Οκτώβριο, σημειώνει η Handelsblatt, πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαλειφθεί η διατύπωση «αν είναι ανάγκη», που υπήρχε σε προηγούμενη συμφωνία των δύο πλευρών. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να διατυπωθούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, από τις οποίες κάποιες θα χρησιμοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. «Εδώ θα ανέκυπτε και πάλι το ερώτημα, αν αυτό θα ήταν αρκετό για το ΔΝΤ».