Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Στ. Πέτσας: «Η έλευση του Αγίου Φωτός είναι μια πραγματικά σύνθετη άσκηση» – Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη Μεγάλη Εβδομάδα



«Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας  κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανησυχία σε κυβερνητικό επίπεδο, ότι θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες την Κυριακή των Βαΐων ή το βράδυ της Αναστάσεως ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε καθησυχαστικός:

«Είμαστε ακόμα κάποιες ημέρες μακριά από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό που εμείς έχουμε δει είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών συμμορφώνονται όχι μόνο με τα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση  και εφαρμόζει η γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις αρμόδιε αρχές αλλά και με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία ήταν πολύ ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Μεγάλη Εβδομάδα» τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση εξετάζουμε το ενδεχόμενο να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών με τον απαραίτητο αριθμό ανθρώπων που θα προβλέπει η ΔΙΣ εντός της εκκλησίας, αλλά κεκλεισμένων των θυρών για τους πολίτες. Επομένως δεν περιμένουμε τέτοιου είδους φαινόμενα»

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο Άγιο Φως:

«Αυτό που μας απασχολεί πιο πολύ αυτό το χρονικό διάστημα είναι μια πραγματικά σύνθετη άσκηση που έχει να κάνει με το Άγιο Φως, τόσο  όσον αφορά το σκέλος της μεταφοράς του και τις συνεννοήσεις που έχουν να κάνουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ισραήλ, αλλά κυρίως με την διασπορά του ανά την επικράτεια την ημέρα της Αναστάσεως . Επομένως έχουμε ένα σοβαρό επιχειρησιακό  πλάνο μπροστά μας και αυτό είναι που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή»

Ακούστε την ενημέρωση (για εκκλησία και Αγιο Φως μετά το 21ο λεπτό)

Εντός των επομένων ημερών, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα που ισχύσουν για τις μέρες του Πάσχα, τόσο σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις όσο και σε ό,τι αφορά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών.

Ήδη ανακοίνωσε την παράταση της ισχύος των περιοριστικών μέτρων έως τις 27 Απριλίου τα οποία θα εξειδικεύσει και θα επεκτείνει ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Οι πρώτες προτάσεις συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον με τον εκπρόσωπο της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τη συνάντησή του αυτή, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, σημειώνοντας πως συζήτησαν για τα επόμενα βήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει δεκτή την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να τελεστούν οι Ιερές Ακολουθίες και η Ανάσταση σε όλους τους ναούς, και όχι μόνο σε όσους παρέχουν τηλεοπτική κάλυψη, αλλά χωρίς πιστούς και με διασφάλιση από πλευράς εκκλησίας ότι δεν παρατηρηθούν φαινόμενα συνάθροισης πιστών έξω από τους ναούς.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σκοπό έχει επιστρατευτεί και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα αναλάβει να παράσχει τεχνογνωσία αλλά και την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή σε όσους ναούς επιθυμούν να έχουν ζωντανή διαδικτυακή κάλυψη των Ακολουθιών και της Ανάστασης.

Η ΔΙΣ, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε σαφείς οδηγίες προς τον κλήρο ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις παράβασης των μέτρων, αλλά και συνάθροισης έξω από τους ναούς. Το ίδιο επανέλαβε στις τοποθετήσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αλλά και Ιεράρχες ανά την Ελλάδα, καλώντας τους πιστούς να μετατρέψουν την οικία τους σε εκκλησία και να προσευχηθούν εκεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την ανακοίνωση της νέας σχετικής κυβερνητικής απόφασης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, αναμένεται να αποστείλει εγκύκλιο προς τις κατά τόπους Μητροπόλεις με οδηγίες αναφορικά με την τήρηση των μέτρων, τον τρόπο τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών αλλά και του αριθμού του εκκλησιαστικού προσωπικού που θα μπορεί να παρίσταται σε αυτές.

Πηγή Φωτογραφίας: asceticexperience.com

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr