Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Σπάνια αράχνη πασχαλίτσα στο Ναύπλιο από Βρετανία – Πώς «ταξίδεψε» χιλιάδες χιλιόμετρα



Είναι είδος υπό εξαφάνιση – η αράχνη πασχαλίτσα – βρέθηκε σε αυλή σπιτιού στο Ναύπλιο. Το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο έντομο που έκανε την εμφάνισή του στην Αργολίδα, ζει στη Μεγάλη Βρετανία!

Η αράχνη πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus) έκοβε βόλτες στην αυλή του σπιτιού νοικοκυράς στο Ναύπλιο. Το πανέμορφο και σπάνιο έντομο με τα χρώματα της πασχαλίτσας, είναι άγνωστο πώς έφθασε μέχρι την πρωτεύουσα της Αργολίδας.
Μία εξήγηση είναι είναι ότι την περιοχή επισκέπτονται αρκετοί Βρετανοί τουρίστες, οπότε είναι πιθανό η Eresus Cinnaberinus να «μετακόμισε» στην πόλη με κάποιον ταξιδιώτη.

Η αράχνη πασχαλίτσα
Η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.
Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά τους στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών, όπως οι άνθρωποι βάζουν ως τρόπαια τα κεφάλια ζώων που έχουν σκοτώσει στους τοίχους.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.

 Είδος προς εξαφάνιση στην Αγγλία

Αυτό το πολύ όμορφο έντομο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχε απομείνει παρά μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

Πάντως, το είδος ακόμα διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε ένα ποσό των 4,6 εκατομμυρίων λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία.

Σε Βέλγιο και Λαμία
Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009.

Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές στην Ελλάδα για την Eresus Cinnaberinus, που πλέον επισήμως κατοικεί και στη Λαμία!