Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σωματίδια μαζούτ στον βυθό! Σοκαριστικό βίντεο από την παραλία στη Γλυφάδα



Σωματίδια μαζούτ αιωρούνται στον βυθό της παραλίας στη Γλυφάδα, μόλις 100 μέτρα από την πρώτη μαρίνα. Το σοκαριστικό βίντεο ανήρτησε στο προφίλ του στο facebook, o δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του:
«Αυτή είναι η εικόνα σήμερα από το βυθό της παραλίας της Γλυφάδας, εκατό μέτρα από την πρώτη μαρίνα μας. Οι εικόνες τραβήχτηκαν στις 11 το πρωί, από δύτη που βάλαμε όπως είχαμε δεσμευτεί, για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ύδατα. Δυστυχώς η ρύπανση παραμένει, τα σωματίδια μαζούτ κινούνται ανεξέλεγκτα και η ανησυχία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Απευθύνουμε έκκληση να μη σταματήσει η επιχείρηση αντιρρύπανσης ούτε λεπτό. Είναι απόλυτη ανάγκη να συνεχιστεί με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, ειδικά τώρα που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, για να μην κάτσουν στο βυθό τα υπολλείματα του πετρελαίου και η ζημιά γίνει μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.
Μαζί με τη συγκινητική παρουσία των εθελοντών, που ανταποκρίθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα στην πρόσκλησή μας, συνεχίζουμε τον καθημερινό καθαρισμό των ακτών της Γλυφάδας. Ο αγώνας και η προσπάθεια θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση μέχρι όλα να είναι και πάλι όπως πριν».

Η απάνλτηση και φόρτωση των καυσίμων από τις δεξαμενές του ναυαγισμένου πλοίου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ, θα συνεχιστούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη από νέο δεξαμενόπλοιο.

Το αργότερο έως αύριο θα βρίσκεται δίπλα στο σημείο του βυθισμένου πλοίου «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης, νέο δεξαμενόπλοιο, προκειμένου να συνεχιστεί η απάνλτηση και φόρτωση των καυσίμων από τις δεξαμενές του ναυαγισμένου πλοίου.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε έως τώρα στο σημείο, αποχώρησε χθες λόγω λήξης των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του.

Επιθεώρηση από Σαντορινιό

Τις επιχειρήσεις απορρύπανσης από την πετραλαιοκηλίδα, που είναι σε εξέλιξη σε Αλιμο, Ελληνικό και Γλυφάδα, επιθεώρησε και σήμερα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, ο κ. Σαντορινιός συνομίλησε με τους υπεύθυνους κλαδάρχες του λιμενικού σώματος, που παρευρίσκονται στα σημεία, για την κατάσταση, την επάρκεια των μέσων και την πρόοδο των εργασιών.

Ο υφυπουργός παρατήρησε ότι η εικόνα παρουσιάζει σαφή βελτίωση σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής Αστέρια Γλυφάδας στην εγκατάσταση ARC-BALUX, όπου η κατάσταση παραμένει σταθερή.