Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: Όλα τα μέτρα είναι στα τραπέζι ανάλογα με τις εξελίξεις



Φέτος θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα, σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Βλέπετε» πρόσθεσε «ότι η Ρωσία εκβιάζει, μειώνει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάθε ανακοίνωση της Gazprom ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες εκτινάσσει τις τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια κι αυτό με τη σειρά του παρασύρει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

«Εμείς αυτό το είχαμε εγκαίρως αναδείξει, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει, είχε προχωρήσει εδώ και επτά μήνες σε μια πρόταση για να τεθεί ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Τώρα βλέπουμε σιγά σιγά τον έναν μετά τον άλλον τους ευρωπαίους ηγέτες να έρχονται και να συντάσσονται με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού

Σήμερα το πρωί έστειλα 26 επιστολές στους 26 ομολόγους μου όπου περιγράφω την ελληνική πρόταση για έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Έχουμε ανακτήσει για τον Αύγουστο σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τα έχουμε οδηγήσει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς των Ελλήνων

Επίσης περιγράφω την πρότασή μας για έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, μόνιμο, για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου που θα έκανε την ηλεκτρική ενέργεια σημαντικά φθηνότερη.

Με τον νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και την συμβολή του προϋπολογισμού δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Στήριξη όλο το επόμενο διάστημα

Σε ερώτηση αν η στήριξη θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα απάντησε θετικά λέγοντας: «Έχουμε εκπονήσει σενάρια για στήριξη για όλο το επόμενο διάστημα που θα συνεχιστεί αυτή η εξωγενής εν πολλοίς ενεργειακή κρίση».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα όρια του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένα, αλλά η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει την κοινωνία.

Σημείωσε με έμφαση ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να λάβει μέτρα, «κάλιο αργά παρά ποτέ».

Για τις αλλαγές που βλέπουν οι πολίτες στους λογαριασμούς τους είπε ότι ήδη ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 400 κιλοβατώρες, θα πλήρωνε 315 ευρώ και τώρα θα πληρώσει λιγότερα από 60 ευρώ.

Για το αν θα στηριχθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου είπε θα τους στηρίξουμε, βεβαίως ανάλογα με τη δυνατότητα του προϋπολογισμού και πρωτίστως αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη να σταματήσουν να φωτίζονται μνημεία και δρόμοι, απάντησε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να δώσει το παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργεια, ωστόσο και η κοινωνία ήδη έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και τα νοικοκυριά κάνουν ήδη εξοικονόμηση.

Έχουμε εθνικό σχέδιο μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα δημόσια κτίρια και με περιορισμό κατανάλωσης εκεί που μπορούμε, είπε και πρόσθεσε πως όλα είναι στο τραπέζι, σε σημείο που δεν κινδυνεύει η λειτουργία της κοινωνίας.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε περίπτωση ανάγκης.

ΠΗΓΗ: skai.gr