Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σκληρή κριτική Παυλόπουλου κατά Τουρκίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς



Σκληρή κριτική άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά της Τουρκίας για την κράτηση των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Χρησιμοποιώντας αυστηρό τόνο κάλεσε την Άγκυρα να μην συγχέει την κράτηση των Μητρετώδη - Κούκλατζη με την απονομή ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αυτομόλησαν στη χώρας μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Απευθυνόμενος προς την πολιτικη και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, καθώς και στα ανώτατα και ανώτερα στελέχη των ΕΔ και στηλιτεύοντας την τουρκικ΄ξ προκλητικότητα τόνισε: "Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αυθαίρετη επι μακρόν κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών. Αν νομιζουν οτι με αυτή την παράνομη κράτηση θίγουν ή μειώνουν το φρόνημα των ελλήνων στρατιωιτικών κάνουν λάθος. Το φρόνημα τους είναι ακμαίο και αποδεικνύουν με τη στάσης τους το υψηλό επίπεδο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμενω. Επιμένει στη σύγχυση μιας ασάμαντης παράβασης συνοριακών με την απονομη ασύλου. Αυτή η σύγχυση αποτελεί ωμή παράβιαση των αρχών της διεθνούς έννομης τάξης και της δημοκρατίας. Οσο κανει αυτά που κάνει με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς εκτίθεται και κάνει εμάς τους Έλληνες να αισθανόμαστε υπερήφανοι για το κύρος τους και τη δύναμη της ψυχής τους.

Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε: "Η υπεράσπιση των συνόρων απέναντι σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα είναι ενα χρέος που αφορά στην πατριδα αλλά κυρίως με το ρόλο που διαδραματίζετε, υπερασπίζεστε το διεθνές και το ευρωπαικό δίκαιο μαζί με την άσκηση των καθηκόντων σας όπως ακριβώς τα εκπληρώνετε. Είναι συνθήκες που δεν αφήνουν ίχνος γκρίζας ζωνης. Για πολλοστή φορά γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στο Αιγαίο. Ας μην ξεχνάμε και να μην ξεχνάει και η Τουρκία είμαστε αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ."

Και πρόσθεσε δηκτικά: "Κάνει ένα λάθος είτε απο άγνοια είτε από σκοπιιμότητα. Η Ελλάδα εχει υποχρεώσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ένωσης και θα τις φέρει σε πέρας. Το σύνορο της ΕΛλάδας είναι και της Ευρωπαικής Ένωσης. Κατόπιν τούτου της διαμηνύουμε ναι το μέλλον της Τουρκίας έιναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση...Ενόψει των ζητημάτων της ΑΟΖ. Διαμηνύουμε ότι ναι μεν δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι. Αλλά την Τουρκία δεσμεύει και το δίκαιο της θάλασσας"

Αν αφήσουμε την Τουρκία να ερμηνεύει το δίκαιο της θάλασσας κατά το δοκούν θα πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι μας οτι αν το ανεχθούν θα πρέπει να περιμένουν και άλλα πράγματα. Το πρόγραμμα νατουρα εφαρμόζεται και στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζωνες. Τα συνορα της Ελλάδας και της ΕΕ προσδιορίζονται σαφώς με βάση το διεθνές δικαιο. Το ίδιο και για το ΝΑΤURA

Εδώ είμαστε να ζήσουμε ειρηνικά με την Τουρκία. Είμαστε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση του Ευρωπαικού και του Διεθνούς Δικαίου. Εσείς οι ΕΔ γνωρίζετε καλά καθε φορά που αντιμετωπίζετε την τουρκικη προκλητικότητα. Δεν είστε μόνο. οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Είστε οι φρουροί των ελληνικών και ευρωπαϊκών εδαφών.

Νωρίτερα είχε τονίσει: Σας ευχαριστώ θερμώς για την ενημέρωση και γιατι βρίσκομαι ξανά κοντά σας. Δεν με εφερε εδώ η αναγκη ενημέρωσης. Οφειλω να πω ότι η ενημεωρωση που εχν απο την ηγεσια ειναιι συνεχής, αδιάλειπτη και πληρης. Σας ευχαρριστων γιατι με κανει να συμμεριζομαι το μεγεθος των δικων σας προσπαθειων. Ηρθα πολύ περισσότερο εδώ γθα να σας μεταφέρω εκ μερους της πολιτείας και λων μας για το αξιομαχο των ΕΔ που δεν έχει θιγει ουτε κατ ελαχιστον. Σας εχει χαλυβδώσει και να υπερβείτε τα ανθρώπινα μέτρα. Η μεγαλύτερη προκληση που εχουν να αντιμετωπίσουν οι ΕΔ προέρχεται δυστυχώς από τις θεσεις και τις στάσεις που εχει η γειτονικη μας τουρκία. Η προκλητικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις σχέσεις μας και παρά τις εκκλήσεις της Ελλάδας. Και προς οφελος του τουρκικού λαου που δοκιμάζεται. "