Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση για την παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου στην Αττική



Σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση για την παράταση του lockdown στην Αττική έως και τις 15 Μαρτίου. 

 

Μία παράταση η οποία θα αποφασισθεί στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και θα «δικαιολογηθεί» από την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία. 

Μόνο που η αύξηση των τελευταίων ημερών έγινε γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των τεστ. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.784 νέα κρούσματα σε 50.247 νέα τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 3,55%, δηλαδή κάτω από το όριο του 4%. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως εδώ και αρκετούς μήνες ο δείκτης θετικότητας ουσιαστικά παραμένει σταθερός, καθώς αυξομειώνεται ελάχιστα. Από τον Δεκέμβριο κινείται από το 3,5-4% και ελάχιστες φορές έχει ανεβεί πιο πάνω ή έχει πέσει πιο κάτω. 

Αυτό μας δείχνει δύο πράγματα: Πρώτον πως το lockdown δεν έχει βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και δεύτερον πως η κατάσταση με την πανδημία παραμένει σταθερή, απλώς ανάλογα με τα «θέλω» τους δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα ή πως βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. 

Όσον αφορά δε την πίεση με τα νοσοκομεία τα στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας είναι απολύτως ανακριβή, καθώς ξαφνικά στις 17 Φεβρουαρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε πως έχουμε 656 ΜΕΘ Covid, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει 748 και στις 23 Νοεμβρίου 687. 

Προχθές μάλιστα ο Β.Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό υποστήριξε πως το 90% των ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες, όταν -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ- οι διασωληνωμένοι είναι 367, οπότε ακόμα και αν πάρουμε το σενάριο που θέλει να έχουμε 656 ΜΕΘ τότε βλέπουμε ότι σχεδόν οι μισές είναι άδειες. 

Είναι περίεργο το πως γίνεται στην Αττική να είναι σχεδόν γεμάτες οι ΜΕΘ, αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι είναι στην Αττική και άρα όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τον κορωνοϊό. 

Δυστυχώς τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας είναι ελάχιστα και όπως είπαμε προηγουμένως δεν είμαστε και σίγουροι εάν ισχύουν, οπότε δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. 

Έτσι η Αττική περιμένει την απόφαση των «ειδικών» για το εάν η παράταση θα είναι για δύο ή για μία εβδομάδα (λίγες πιθανότητες) με τα μέλη της επιτροπής να διαφωνούν μόνο στη χρονική διάρκεια της παράτασης.