Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σεισμός στην Ελασσόνα: To νέο ρήγμα που τρομάζει τους επιστήμονες..



Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κάτοικοι των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν περισσότερο από τους «διπλούς» σεισμούς της Τετάρτης και της Πέμπτης, είχαν μια δύσκολη νύχτα, με πολλούς από αυτούς να διανυχτερεύουν σε σκηνές, ξενοδοχεία, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.Στα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας – ειδικά στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι – οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, καθώς το σύνολο των σπιτιών έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Τα καλά νέα είναι ότι οι μετασεισμοί έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αραιοί και μικρότεροι σε μέγεθος, με τους επιστήμονες ωστόσο να προειδοποιούν ότι θα συνεχιστούν για πολλές μέρες ακόμα και ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Αυτό που ανησύχησε τους σεισμολόγους ήταν το σπάνιο φαινόμενο των «δίδυμων σεισμών», δηλαδή να σημειωθούν δυο σεισμοί με διαφορετικό επίκεντρο αλλά στο ίδιο ρήγμα. Το συγκεκριμένο ρήγμα του Τυρνάβου «ξύπνησε» μετά από πολλά χρόνια και είναι ικανό να δώσει σεισμούς ακόμα και ισχυρότερους από τους δύο των 6,3 που σημειώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που σημειώθηκαν στην περιοχή. Ενδεικτικό της ισχύος του σεισμού, αλλά και της παλαιότητας των κτιρίων είναι ότι κρίθηκαν μη κατοικήσιμα 520 από τα συνολικά 841 σπίτια στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Εξάλλου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγης για έξι μήνες κηρύχθηκαν ο Τύρναβος, η Φαρκαδόνα και η Ποταμιά.

Βούλιαξε η γη στην Ελασσόνα

Σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά, προκάλεσε ο Εγκέλαδος σε τμήμα της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.

 

Χουλιάρας: «Μας ξάφνιασε ο ισχυρός μετασεισμός»

«Μας ξάφνιασε ο ισχυρός μετασεισμός» στην Ελασσόνα τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, κρίνοντας, παράλληλα, πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Χουλιάρας τόνισε πως η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ίσως και έναν μήνα.

Αναφερόμενος στον μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ, τόνισε πως ξάφνιασε τους σεισμολόγους. 

«Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία καλή εξέλιξη» σημείωσε, εξήγησε, όμως, πως «δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Έχει ξανασυμβεί να έχουμε δύο σεισμούς (σ.σ. του ίδιου μεγέθους)».

Σημείωσε πως ο δεύτερος μεγάλος σεισμός προήλθε από το ίδιο ρήγμα με τον αρχικό, και διαβεβαίωσε πως είναι «μικρή η πιθανότητα» να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα λόγω των 5,9 Ρίχτερ.

Όπως έκρινε, το ζητούμενο πλέον είναι να πάμε σε καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους.

Τέλος, είπε πως οι κάτοικοι των σπιτιών που δεν έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά. «Θα αισθάνονται τους μετασεισμούς, αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε».

Αισιόδοξος ο Λέκκας

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας και ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή  και για το αν υπάρχει φόβος για επόμενο μεγάλο σεισμό.

Ο κ. Κόκουρας είπε πως γύρω στα 400 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα, ενώ πολλοί κάτοικοι παραμένουν σε σκηνές στο χωριό.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μετά τους δύο σεισμούς και με βάση την σεισμική ακολουθία φαίνεται πως οι τεκτονικές δυνάμεις και τα μεγέθη έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους κι έχουν εξαντληθεί.

Θεωρεί ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν αν και η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί με μικρότερους όμως σεισμούς.

Υποστήριξε ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στο δεύτερο σεισμό, οχλήθηκε από τον πρώτο σεισμό με αποτέλεσμα να δώσει κι έναν δεύτερο αντίστοιχου μεγέθους.

Ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν λίγες μέρες ακόμα υπομονή προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους .Τόνισε ότι δεν υπάρχει φόβος για επόμενο μεγάλο μετασεισμό.