Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σε τι προσβλέπουν οι γονείς των 2 στρατιωτικών προκειμένου να απελευθερωθούν από τις φυλακές Αδριανούπολης



Την ελπίδα ότι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει και στο τέλος του θρίλερ που βιώνουν οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη, έχουν οι οικογένειές τους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί συμφώνησαν να μην επεκτείνουν περαιτέρω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε στην Τουρκία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει και την τύχη του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται επί τέσσερις μήνες.

Ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του ανθυπολοχαγού, δήλωσε στην Real News ότι εκ πρώτης όψεως πρόκειται για μία θετική εξέλιξη.

 
 

«Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν ξέρουμε ακριβώς την τουρκική νομοθεσία και τι δικαιώματα έχουν αρθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και δεδομένου ότι πάντα ισχύει ο επιεικέστερους για τους κατηγορούμενος νόμος, τουλάχιστον στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς», συμπλήρωσε.

«Με τους Τούρκους δικηγόρους δεν μιλάμε καθημερινά. Ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες ημέρες. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο. Αποφάσισαν ότι θα αρθεί η κατάσταση, αλλά από την ώρα που το είπαν μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πάντως πως είναι μία ευνοϊκή εξέλιξη», δήλωσε ακόμη.

Αισιοδοξία, με επιφυλακτικότητα, εξέφρασε και ο Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ.

«Σίγουρα βελτιώνει το τοπίο η άρση της κατάστασης πολιορκίας στην Τουρκία. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις της Άγκυρας. Λογικά θα είναι ότι είτε θα τους απαγγελθούν κατηγορίες είτε θα τους αφήσουν ελεύθερους. Βέβαια, η κατηγορία που θα τους απαγγείλουν μπορεί να είναι πολύ βαριές π.χ να τους κατηγορήσουν για κατασκοπεία», είπε στην Real News.