Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ζητάει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ελλάδα για να μην την «γεμίσειι» με παράνομους μετανάστες.
Η χθεσινή «απέλαση» του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης μαζί με Ευρωπαίους αξιωματούχους από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έχει προκαλέσει πανικό στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Η «απέλαση» δείχνει να ήταν μια προαποφασισμένη ενέργεια του Στρατάρχη Χαφτάρ.
Ο λόγος είναι απλός: Ο Χαφτάρ ό,τι είχε να πει να το είπε ο ίδιος στον ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη προχθές αλλά και ο γιος του Σαντάμ σε Έλληνες αξιωματούχους στην Αθήνα πριν μερικές βδομάδες, όπου επαναλάμβανε με εριστικό ύφος «Δεν μας βοηθάτε».
Τι είπε λοιπόν ο Χαφτάρ στον Γεραπετρίτη; Πολύ απλά τον εκβίασε στα ίσια ζητώντας «λύτρα» για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από την ανατολική Λιβύη.
Και ζήτησε πολλά, πάρα πολλά.
Συγκεκριμένα 2 δισεκατομμύρια δολάρια!
Αν αναλογιστούμε ότι η ΕΕ έχει δώσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στις αρχές της δυτικής Λιβύης, μιλάμε για ένα «αστρονομικό ποσό» που η Ελλάδα φυσικά δεν μπορεί να διαθέσει μόνη της.
Ο λόγος που ο Χαφτάρ ζητάει τόσα πολλά είναι ότι ο εμφύλιος στο γειτονικό Σουδάν έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στον κόσμο, με δεκάδες εκατομμύρια εκτοπισμένους και «πιθανούς πελάτες».
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, όταν ο κ. Γεραπετρίτης ενημερώθηκε για το ύψος του ποσού, «πάγωσε».
Παρ’ όλα αυτά, διατήρησε τη διπλωματική του ψυχραιμία και αποχώρησε δηλώνοντας πως με τον Χάφταρ «μας ενώνει η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση με τους γιους του Χάφταρ έγινε «υπό τη θεσμική τους ιδιότητα».
Η Τουρκία αμφισβητεί για ακόμη μια φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, εκδίδοντας Navtex που όχι μόνο διεκδικεί δικαιώματα υφαλοκρηπίδας στο βόρειο Αιγαίο, αλλά και απαιτεί τον έλεγχο των ερευνών σε θαλάσσιες ζώνες που βρίσκονται υπό ελληνική δικαιοδοσία.
Ο υδρογραφικός σταθμός της Λήμνου ανακοίνωσε Navtex για τη διεξαγωγή ερευνών από το ωκεανογραφικό σκάφος «Filia» στο Βόρειο Αιγαίο και στο Θρακικό Πέλαγος, από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου 2025. Οι έρευνες θα καλύψουν περιοχές ανάμεσα σε Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία εξέδωσε αντι-Navtex μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Navtex δεσμεύει θαλάσσιες ζώνες που βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι τα ακριβή όρια μεταξύ των δύο κρατών παραμένουν προς οριοθέτηση.
Παράλληλα, στην τουρκική αντι-Navtex επισημαίνεται ότι «όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας της Τουρκίας πρέπει να συντονίζονται με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές».
Η Navtex της Ελλάδας
Η Navtex της Τουρκίας