Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα στην Αττική. Ανησυχούν οι διασωληνωμένοι



Σε εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή με σκοπό να «τιθασεύσουν» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική όπου εντοπίζεται η πλειοψηφία των καθημερινών κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Η πρόθεση μάλιστα είναι τα μέτρα αυτά να κλιμακωθούν σε περίπτωση που δεν παρατηρηθεί βελτίωση της επιδημιολογικής καταάστασης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, συνέστησε τη χρήση μάσκας παντού στο κέντρο της Αθήνας. «Θα έθετα ένα στόχο τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στον επόμενο ενάμιση μήνα», σημείωσε, τονίζοντας ότι «χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα… Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας».

Το λεκανοπέδιο βρίσκεται σταθερά στο μάτι της πανδημίας καταγράφοντας την περασμένη εβδομάδα έως και 212 κρούσματα σε μία ημέρα. Η κατάσταση βελτιώθηκε, ωστόσο, ελαφρώς το Σαββατοκύριακο με τα συνολικά ημερήσια κρούσματα να φτάνουν τα 170 την Κυριακή και τα 240 το Σάββατο. Στην Αττική εντοπίστηκαν  89 κρούσματα την Κυριακή και 99 το Σάββατο.

Ανησυχία προκαλεί επίσης ο αριθμός των διασωληνωμένων καθώς μέσα σε 24 ώρες ο αριθμός ανέβηκε από 65 στους 78 την Κυριακή, γεγονός που υποδεικνύει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Ανάμεσα στους διασωληνωμένους ασθενείς βρίσκεται ένας νέος της ηλικιακής ομάδας 17-39 ετών, ενώ 3 στους 10 είναι κάτω των 65 χρονών. 

Τι ισχύει από σήμερα και  μέχρι τις  4 Οκτωβρίου στην Αττική:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 π.μ. της επόμενης ημέρας και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων είναι 6 άτομα.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους. Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους Δείτε Πώς λειτουργούν από τη Δευτέρα κινηματογράφοι, μουσεία, συναυλίες.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .
  • Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
  • Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
  • Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
  • Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Για τους εργαζόμενους

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα, εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Κλειστά δεκάδες σχολικά τμήματα από Δευτέρα

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα σχολικά τμήματα αλλά και ολόκληρες σχολικές μονάδες που δεν θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής η σχετική λίστα που έχει αναρτήσει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούσε σε 30 τμήματα, όλων των βαθμίδων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από αύριο δεν θα λειτουργήσουν και ολόκληρα σχολεία, όπως το 14ο Νηπιαγωγείο Καβάλας, το 7ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης-Εφέσιο, το 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες στην Π.Ε. Πέλλας, το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας και το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής.

Παράλληλα, και μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.