Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2025 -

Σε έντονο γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών



Καλά στην υγεία τους είναι οι 27 Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται μεταξύ των κρατούμενων ακτιβιστών του στολίσκου Flotilla.

Εκεί βρέθηκε και αντιπροσωπεία από την ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ, με επικεφαλής την πρέσβη Μάγια Σολωμού, η οποία είχε επικοινωνία με τους Έλληνες κρατούμενους.

 

Η διαδικασία που ακολουθείται, είναι ότι συμπληρώνουν μια φόρμα δηλώνοντας είτε την οικειοθελή αποχώρηση τους – απέλασή τους, ειδάλλως περνούν μια δεύτερη διαδικασία από τις ισραηλινές αρχές, έτσι ώστε να οδηγηθούν και πάλι στην απέλαση.

Ενδεχομένως και αύριο Σάββατο να συνεχιστεί η διαδικασία, έστω κι αν είναι Σάββατο (Shabbat) που στην εβραϊκή θρησκεία είναι αργία, έτσι ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Είναι περίπου 470 άτομα, επομένως είναι δύσκολη η διαχείριση για την απομάκρυνσή τους και τον επαναπατρισμό τους. Οι ακτιβιστές που απελάθηκαν σήμερα είναι τέσσερις Ιταλοί πολίτες.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, επιπλέον των προφορικών διαβημάτων που ήδη έχουν γίνει, και έντονο γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, αναφορικά με την απαράδεκτη και ανάρμοστη συμπεριφορά Ισραηλινού Υπουργού που στρέφονταν και κατά Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στον στολίσκο «Global Sumud Flotilla».

 

H ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τους Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»:

Αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ, με επικεφαλής την Πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ, επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, το κέντρο κράτησης, όπου βρίσκονται οι 27  Έλληνες πολίτες, μετέχοντες στον στολίσκο «Global Sumud Flotilla», προκειμένου να τους παράσχει κάθε αναγκαία συνδρομή.

Οι Έλληνες πολίτες είναι καλά στην υγεία τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ μεριμνούν ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες για τον ταχύτερο δυνατό και ασφαλή επαναπατρισμό τους.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο, επιπλέον των προφορικών διαβημάτων που ήδη έχουν γίνει, και έντονο γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα αναφορικά με την απαράδεκτη και ανάρμοστη συμπεριφορά Ισραηλινού Υπουργού που στρέφονταν και κατά Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στον στολίσκο «Global Sumud Flotilla», μεταξύ των οποίων και μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Με το διάβημα αυτό καλείται η ισραηλινή πλευρά σε ταχεία διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών και στον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαράβατη και θεμελιώδης και αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση κάθε κράτους.