Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σε απόγνωση εκατομμύρια φορολογούμενοι: Πρόστιμα και κατασχέσεις ακόμα και για λίγες ώρες καθυστέρησης πληρωμής φόρων



Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για έκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι κρατάνε «με νύχια και με δόντια» την ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία έχουν υπαγάγει εδώ και δύο χρόνια τις  παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία.  

Από 1ης Ιανουαρίου οι όροι της ρύθμισης αλλάζουν και οι οφειλέτες θα βρεθούν ξαφνικά «με το μισό πόδι» εκτός ρύθμισης.
 
Οι «τυχεροί» φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 και δεν την έχουν απωλέσει ακόμα, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αλλαγή που επέρχεται. Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους θα τεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης, αν καθυστερήσουν έστω και για μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς την Εφορία.
 
Αν και σχεδόν 1 στους 2 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση το 2015 σταδιακά την έχασαν επειδή «λύγισαν» από την οικονομική κρίση, αρκετοί την έχουν διατηρήσει επιλέγοντας να καθυστερούν να πληρώσουν τους τρέχοντες φόρους ή αφήνοντας απλήρωτες όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους (σε ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ) μόνον και μόνον για να φαίνονται πως τηρούν με συνέπεια την ρύθμιση και να μη χάσουν τα προνόμιά της.
 
Το σύστημα αυτό όμως από 1.1.2018 σταματάει. Αιτία είναι η αύξηση των ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο γενικά, αφού οι οφειλέτες που έχουν μείνει στις 100 δόσεις πληρώνουν με απόλυτη συνέπεια μόνον τις δόσεις τους και σχεδόν τίποτα άλλο.
 

Θα μετράνε και... τις ώρες

 
Στο άρθρο 4 του νόμου 4346/2015 προβλέπεται ότι έστω και για μια μέρα αν καθυστερήσουν –κι από απλή αφηρημάδα ίσως- να πληρώσουν κάποια από τις απανωτές φορολογικές υποχρεώσεις τους, τότε ακυρώνεται και η ρύθμιση που είχαν κάνει για τα παλαιά χρέη τους! Δηλαδή αν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν μεσάνυχτα και δεν έχει πληρωθεί μέσω e-banking κάποια τρέχουσα οφειλή που λήγει, η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια για τους οφειλέτες.
 
Σε τέτοια περίπτωση:
 
-  θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

- θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί» με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη

- θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. 

Για να αποφύγουν τα χειρότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει –εκτός από "ημερολόγιο πληρωμών"- να τηρούν ένα «κομπόδεμα ασφαλείας» ώστε να μη χάσουν κάποια πληρωμή φόρου αν πχ καθυστερήσει η καταβολή του μισθού τους ή, διαφορετικά, να βρίσκονται σε ετοιμότητα να ζητήσουν να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων η τρέχουσα οφειλή που διαβλέπουν πως θα μείνει απλήρωτη, αλλά οπωσδήποτε πριν την τελευταία μέρα της προθεσμίας πληρωμής της. Δηλαδή θα πρέπει και από τα τέλη Δεκεμβρίου ακόμη, πριν την 1.1.2018, να είναι άκρως προσεκτικοί και όταν φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν πχ την δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017, να το δηλώσουν εγκαίρως και... προληπτικά στην εφορία, για να υπαχθεί η υποχρέωση αυτή στην πάγια ρύθμιση, χωρίς να βγει ληξιπρόθεσμη ούτε για μια ημέρα η οφειλή αυτή. Αν το παραλείψουν, η «τιμωρία» θα είναι ο «ξαφνικός θάνατος» της ρύθμισης των 100 δόσεων που τηρούσαν «ως κόρην οφθαλμού» για να μη την χάσουν από το 2015.