Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Σε αναβρασμό τα νησιά του Αιγαίου: Γενική απεργία και διαδηλώσεις για το Προσφυγικό. Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση



Τεταμένη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου για το Προσφυγικό και συγκεκριμένα για την κατασκευή των κλειστών Κέντρων που προωθεί η κυβέρνηση παρά τις οργισμένες αντιδράσεις νησιωτών και δημάρχων.

Χθες, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας η κατάσταση ήταν εκρηκτική σε Λέσβο και Χίο όπου οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν μαζικά προκειμένου να αποτρέψουν την έναρξη των εργασιών. Οι κάτοικοι βρήκαν απέναντί τους ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες τους αντιμετώπισαν με χημικά διαλύοντας σε αρκετές περιπτώσεις τις συγκεντρώσεις.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων  στην περιοχή του Καραβά στη Λέσβο.

Οι κάτοικοι επιμένουν ότι δεν θέλουν να δημιουργηθεί καμία νέα προσφυγική Δομή, κλειστή ή ανοιχτή, στο νησί τους.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης και συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς, στις 10:00.

Έκρυθμη όμως είναι η κατάσταση και στη Χίο  με τους κατοίκους να δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν μέχρι τελευταία στιγμή ώστε η κυβέρνηση να επαναξιολογήσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει τη δομή  στην επιταγμένη έκταση.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης (25/2) και τη στιγμή που αποβιβάστηκαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ στο λιμάνι των Μεστών, ξεκίνησαν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι το μεσημέρι.

Σήμερα, Τετάρτη, θα υπάρξει συγκέντρωση στις 11:00, ενώ πάγια θέση της δημοτική αρχής είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναξιολογήσει την απόφασή της να δημιουργήσει μια τέτοια δομή στη Χίο.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τις νέες Δομές παρά τις αντιδράσεις

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα σε Χίο και Λέσβο ανάμεσα σε κατοίκους που προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβαση των μηχανημάτων στους χώρους που έχουν επιταχθεί για να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

O δημοσιογράφος του «lesvosnews.gr» Γιάννης Σινάνης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» έδωσε το κλίμα το οποίο επικρατεί στα νησιά λίγες ώρες μετά τα βίαια επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Όπως είπε ο κ. Σινάνης τα πάντα είναι κλειστά και επικρατεί μία απογοήτευση για τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί το ζήτημα σε Λέσβο και στην Χίο για τη δημιουργία τα κέντρα κλειστών δομών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σινάνης σχολιάζοντας τα βίαια επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν ανάμεσα σε  νησιώτες και άνδρες των δυνάμεων των ΜΑΤ, υποστήριξε ότι η προκλητικότητα των ΜΑΤ ήταν τεράστια και υπήρξε αδικαιολόγητη χρήση βίας, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων.

 

 

Οι νησιώτες και οι δήμαρχοι βρίσκονται στα «κάγκελα» καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση παρά τις οργισμένες αντιδράσεις εμμένει στην απόφασή της για τη δημιουργία κλειστών Κέντρων για τους πρόσφυγες σε περιοχές που έχει επιτάξει.

Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας καλούν για σήμερα  Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία.

Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών».

Επιμένει η κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπ. Λιβανός μιλώντας χθες στη Βουλή  σημείωσε, η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της, εξάντλησε τον διάλογο επί 4 μήνες, και δημιουργεί κλειστά κέντρα, που θα βοηθήσουν τα νησιά και τους νησιώτες, θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε χθες, πως  «ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει».

Ήδη, όπως είπε,  έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως «δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας. Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές.

Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά  καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατον κάτι τέτοιο.  Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών. Και αυτό είναι πρωτίστως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Επίθεση με χημικά και στη Λέσβο

Στην περιοχή Καράβα στη Λέσβο βρέθηκε χθες, η κάμερα του MEGA, η οποία βρίσκεται σε εκρηκτική κατάσταση εξαιτίας της απόβασης των ΜΑΤ στο νησί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία της δημιουργίας των κλειστών δομών.

Στο σημείο βρέθηκαν αρκετά άτομα τα οποία πραγματοποιούσαν μια ειρηνική πορεία από την Μυτιλήνη, με τους κατοίκους να διαδηλώνουν κατά τη δημιουργία κλειστών δομών στον τόπο τους, ζητώντας να μην δημιουργηθεί «καμία φυλακή» στο σημείο.

Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, χωρίς κανέναν λόγο δέχτηκαν επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ εκείνοι βρίσκονταν μακριά από τα ΜΑΤ και φώναζαν τα συνθήματά τους.