Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σαρανταπέντε γιατροί στη λίστα των μελών του ΙΣΑ που θα συνδράμουν το σύστημα υγείας



Έκκληση για μία ακόμα φορά στους συναδέλφους του έκανε απόψε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης προκειμένου να συνδράμουν στον εθνικό σκοπό και να συμβάλλουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Νωρίτερα χθες το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε προαναγγείλει την πιθανότητα επίταξης αν δεν βρεθούν τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατροί να προσαρτηθούν στον ΕΣΥ άμεσα. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή 45 γιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν δηλώσει συμμετοχή και αρκετοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί ήδη στα νοσοκομεία.

Δεκαπέντε ακόμα γιατροί προστέθηκαν στη λίστα των μελών του ΙΣΑ που θα συνδράμουν το σύστημα υγείας ενάντια στην πανδημία. Πρόκειται για 9 παθολόγους, 3 αναισθησιολόγους και 3 πνευμονολόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΙΣΑ και του υπουργείου Υγείας να συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό του ΙΣΑ, τις τελευταίες ημέρες ενημερώνει τους ιδιώτες ιατρούς μέλη του, μέσω email, sms και τηλεφωνικά, για την πρόταση του Υπουργείου Υγείας και την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν στην ενίσχυση των συναδέλφων τους που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, η σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ για τις δηλώσεις συμμετοχής έχει προσαρμοστεί για να έχει τη δυνατότητα να δεχθεί αιτήματα ιατρών και από άλλα μέρη της χώρας.

Έκτακτη σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής συγκάλεσε ο Πατούλης

Εκτακτη σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και των εκπροσώπων των Επιστημονικών Ενώσεων, συγκάλεσε χθες ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Μίνα Γκάγκα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με την πορεία της επιδημίας καθώς και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όπου δίνεται η μάχη με την πανδημία. Ενώ, τονίστηκε μεταξύ άλλων και η ανάγκη της στενής παρακολούθησης του ασθενή κατά το διάστημα που παραμένει στο σπίτι του με βάση επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προκειμένου να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές. 

Η Αστική Ευθύνη των ιδιωτών ιατρών που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ

Αναφορικά με την Αστική Ευθύνη των ιδιωτών ιατρών που θα ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα  Υγείας και με δεδομένο ότι τέθηκε το σχετικό ερώτημα από μέλη του ΙΣΑ, ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης ζήτησε την εισήγηση της Νομικής υπηρεσίας του Συλλόγου, για το θέμα.

Στην σχετική ανακοίνωση που απεστάλη τους ιδιώτες ιατρούς μέλη του ΙΣΑ, διευκρινίζονται τα εξής:

«Επειδή πολλοί από σας με αφορμή το κάλεσμα να συνδράμετε έμπρακτα στον αγώνα της πολιτείας για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης του ΕΣΥ, διερωτάσθε για ζητήματα αστικής ιατρικής ευθύνης, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξή σας στο ΕΣΥ, δεν υπέχετε ατομική αστική ευθύνη. Συγκεκριμένα, οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του τρίτου (ασθενή ή συγγενών του).

Για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο Νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του ιατρού θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη».