Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σαν σήμερα έφυγε ο Φιλοποίμην Φίνος



Στις 26 Ιανουαρίου 1977 έφυγε από τη ζωή ο Φιλοποίμην Φίνος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του '40, '50, '60 και '70, που συνέβαλε στη συστηματοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής και ταύτισε το όνομά του με τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε, αποκατέστησε και παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, μια εκπομπή του 1977 που είχε προβληθεί εκτάκτως με αφορμή τον θάνατο του Φιλοποίμενα Φίνου.

Την παρουσίαση έκανε, βαθιά συγκινημένος, ο Αλέκος Σακελλάριος, σπουδαίος συνεργάτης και φίλος του Φίνου από το 1946. Μαζί του στο στούντιο ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος, ο κινηματογραφιστής Αριστείδης (ή Ντίντης) Καρύδης-Φουκς και ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, επί χρόνια συνεργάτες στη Φίνος Φιλμ, μιλούν για τον δημιουργό αλλά και τον άνθρωπο Φιλοποίμενα Φίνο. Στο πλαίσιο της εκπομπής, μεταδίδεται η τελευταία συνέντευξη του μεγάλου κινηματογραφικού παραγωγού στη Ροζίτα Σώκου, το 1977, στην οποία σχολιάζει τη νέα κινηματογραφική παραγωγή του τόπου και την πτώση του παλιού εμπορικού κινηματογράφου, που σηματοδοτούσε και το τέλος μιας εποχής της οποίας ο ίδιος ο Φίνος ήταν ο πρωτεργάτης και πρωτοπόρος της. Το αφιέρωμα κλείνει με πλάνα αρχείου από την κηδεία του Φιλοποίμενα Φίνου στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, όπου είχε παρευρεθεί πλήθος καλλιτεχνών, δημιουργών και ανθρώπων των γραμμάτων. Μεταξύ εκείνων, κορυφαίοι ηθοποιοί όπως οι Δημήτρης Χορν, Κώστας Καζάκος, Κώστας Χατζηχρήστος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μάνος Κατράκης, κάνουν δηλώσεις στην κάμερα εκφράζοντας τη λύπη τους για την απώλεια του Φίνου.

Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/filopoimin-finos-26-ianoyarioy-1977/