Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σαλαμίνα: Ανησυχία για τη θαλάσσια ρύπανση. Πετρέλαιο και πίσσα από το ναυάγιο



Εντατικές προσπάθειες καταβάλλουν από το πρωί συνεργεία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στη Σαλαμίνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση πετρελαιοειδών και πίσσας, που προκλήθηκε κατά μήκος 1,5 χλμ, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ τα ξημερώματα της Κυριακής, με 2.570 τόνους καύσιμα.

Περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο στον Σαρωνικό, έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ», συνεχίζονται από δύτες προκειμένου στη συνέχεια γίνει απάντληση καυσίμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματικών του λιμενικού, η σφράγιση στο πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Για την απάντληση των καυσίμων αναμένεται να κατατεθεί επιχειρησιακό σχέδιο στο υπ. Ναυτιλίας από ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την επιχείρηση. Τα αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.

Τη στιγμή του ναυαγίου, στο πλοίο βρίσκονταν ένας ναύτης και ο Α' μηχανοδηγός από τα συνολικά 11 μέλη. Και οι δύο περισυνελέγησαν σώοι και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο «Τζάνειο» νοσοκομείο απ' όπου εξήλθαν καλά στην υγεία τους.

Ο πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου προσήχθησαν χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, οι οποίοι συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ενώ στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.