Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σαφές μήνυμα Πομπέο: Με την Ελλάδα μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Δένδια



Με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια συναντήθηκε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ, βρέθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με μήνυμά του στο Twitter ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός.

 

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή, με τους δύο υπουργούς να ανταλλάσουν «αγκωνιές’ αντί χειραψίας τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού και διήρκησε 45 λεπτά.

Ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση με τον κ. Πομπέο ήταν  παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πομπέο έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Εν τω μεταξύ, σε άλλο tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, χθες, ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε:

«Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».

Επόμενος σταθμός τα Χανιά

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Η διπλή επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Χανιά είναι ένα καταρχήν ισχυρό μήνυμα ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Διόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Πομπέο είχε βρεθεί στην Κύπρο, επισκέπτεται την Ελλάδα για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το πρόγραμμά του δεν έχει κάποια επίσκεψη στην Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά μετά το διπλωματικό μπαράζ επαφών και κινήσεων προκειμένου να φανεί η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, θέλει να λάβει στήριξη από τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Η Αθήνα επιθυμεί η επίσκεψη Πομπέο να λειτουργήσει ως προπομπός στρατηγικών αποφάσεων .

Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση του του αμερικανού ΥΠΕΞ να επισκεφθεί τα Χανιά και στη συγκεκριμένα της βάση της Σούδας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ενίσχυση της Σούδας ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο, είναι πιθανό να συζητήσεις και για το ενδιαφέρον των Αμερικανών για μία σειρά επενδύσεων.

Η Σούδα και το Ιντσιρλίκ

Η διήμερη επίσκεψη  του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πάντως, αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως σαφής υποστήριξη των θέσεων της Αθήνας, έναντι της Άγκυρας ενώ από την πλευρά της αμερικανικής διπλωματίας τονίζεται το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Τα μηνύματα των Αμερικανών είναι δύο: Πρώτον το ενδιαφέρον τους για τη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για το χώρο των Βαλκανίων.

Κατά δεύτερον δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πομπέο θα επισκεφτεί και τη βάση της Σούδας καθώς αυτή η επίσκεψη συμπίπτει με τις συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον για τη μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ.