Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Reuters: Δεν υπήρξε πρόοδος για το χρέος στο χθεσινό Euro Working Group



Στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν τη Δευτέρα, μεταφέρεται το έργο της εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό χρέος, καθώς οι αναπληρωτές τους που συνεδρίασαν χθες (το Euro Working Group) δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Οι διαφορές αυτές έχουν καταγραφεί ήδη από τις συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης των G7 στο Μπάρι. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στη συνάντηση αυτή δεν έγινε πρόοδος. «Υπάρχουν ακόμα σημαντικά κενά στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους. Οι αναπληρωτές δεν ήταν ποτέ πιθανό να καλύψουν αυτό το κενό. Πρέπει αν γίνει σε ανώτερο επίπεδο», είπε ένας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters μια ομάδα χωρών του Βορρά δεν θέλει μια σαφή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς φοβούνται τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους και ανησυχούν ότι, αν η Αθήνα πάρει την ελάφρυνση χρέους, θα χάσει το κίνητρο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Το ΔΝΤ θέλει τη μέγιστη δέσμευση (για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκαταβολικά), ενώ άλλοι θα προτιμούσαν να είναι περισσότερο ακριβείς το 2018», είπε άλλος αξιωματούχος, αναφερόμενος στη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, οπότε οι δανειστές θα έχουν πλήρη εικόνα της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των τελευταίων στοιχείων για την οικονομία.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της και θέλει τη λύση στο χρέος ώστε να κάνει τις πρώτες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.