Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ρέθυμνο: Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών «βλέπει» ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου



Για τις φωτιές στο Ρέθυμνο μίλησε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης. Ο δήμαρχος καταγγέλλει «οργανωμένο σχέδιο» εμπρηστών και δεν πιστεύει ότι οι χθεσινές αναζωπυρώσεις ήταν τυχαίες.

«Πλέον δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι άλλο πέρα από το ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο», τονίζει ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, σύμφωνα με το cretalive.gr.

«Δεν θα οικοπεδοποιήσουν κανένα στρέμμα»

Στη συνέχεια προσθέτει: «Αυτό βέβαια θα το δείξουν οι έρευνες της Πυροσβεστικής, όμως ειλικρινά δεν γίνεται αυτό να συμβαίνει στο βαθμό που συμβαίνει εάν δεν πρόκειται για σχέδιο. Δεν θεωρώ ότι είναι αναζωπυρώσεις. Δεν γίνεται να σβήνουμε τη φωτιά στα Σαχτούρια και να εμφανίζεται στην Κρύα βρύση και μετά στο Ροδάκινο και μετά στην Αγία Γαλήνη. Πλέον δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι ότι είναι οργανωμένο σχέδιο. Όμως να ξέρουν πως όσο θα είμαι δήμαρχος, δεν πρόκειται να οικοπεδοποιήσουν κανένα στρέμμα».

Ο κ. Ταταράκης σημειώνει ότι: «η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου στην περιοχή. Πρέπει να παρέμβει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πια σε αυτήν την περιοχή. Αν δεν σταματήσει αυτό το ντόμινο των πυρκαγιών, ο δήμος Αγίου Βασιλείου δεν θα υπάρχει στον χάρτη».

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Στην Κρήτη εξακολουθούν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος να βρίσκονται ακόμη σε επιφυλακή.

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες με τις φλόγες στο νότιο αλλά και στο βόρειο μέτωπο του Ρεθύμνου αφού η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει για τέταρτο 24ώρο το καταστροφικό της έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, στη μάχη της κατάσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, βρέθηκαν μόνο επίγειες δυνάμεις αφού οι ρίψεις νερού θα ξεκινούσαν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

 

Φωτιά το βράδυ της Δευτέρας στην Κρύα Βρύση

Νέα εστία φωτιάς ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στην Κρύα Βρύση, ενώ σκληρή είναι η μάχη των πυροσβεστών και στον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, υδροφόρες του Δήμου, εθελοντικές ομάδες και πεζοπόρα τμήματα παλεύουν με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και τα νέα μέτωπα πυρκαγιάς που ξεσπούν διαρκώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που φτάνουν τα 150 άτομα. Στο σημείο βρίσκονταν αργά τη νύχτα 27 υδροφόρα οχήματα με 54 πυροσβέστες, 9 ομάδες πεζοπόρων με 55 άτομα, υδροφόρες ΟΤΑ και πυροσβεστικά του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ξέσπασε πυρκαγιά στο Ροδάκινο, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο λόγω των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιτηρούσαν στην περιοχή. Ωστόσο, λίγο αργότερα ένα νέο μέτωπο ανάμεσα στις Μέλαμπες και τα Σαχτούρια, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση αφού οι ισχυροί άνεμοι έστελναν τις φλόγες κατευθείαν προς τον οικισμό. Το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης του οικισμού προς Άγιο Παύλο και Ακουμιανή Γυαλιά.

Την ώρα που τα Σακτούρια απειλούνταν, νέα πυρκαγιά ξέσπασε γύρω από τα χωριά Καρέ, Αμπελάκι και Κούμοι του δήμου Ρεθύμνου, δημιουργώντας νέες ανάγκες για ισχυρή παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Καθώς βράδιαζε και ενώ τα εναέρια μέσα δεν ήταν δυνατόν να παρέμβουν λόγω των δέκα μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, νέα εστία ξέσπασε κοντά στην Κρύα Βρύση αλλά και στην Αγία Γαλήνη, την οποία την πρόλαβαν.

Τη στιγμή που στα Σακτούρια δόθηκε εντολή εκκένωσης, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι κάτοικοι με αρωγό τον Δήμαρχο συγκεντρώθηκαν με ηρεμία και ασφάλεια στην εκκλησία του οικισμού, δίχως να κινδυνεύσει κανείς. Πλέον, η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της περιοχής εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με το απόγευμα της Δευτέρας.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Αμπελάκι

Τη νύχτα της Δευτέρας, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Αμπελάκι. Στο σημείο επιχείρησαν 23 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματα και 6 οχήματα καθώς και δύο ελικόπτερα.