Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πυρκαγιές: Καλύτερη εικόνα στην Ιτέα, ανησυχούν για τους ανέμους – Σε ύφεση η φωτιά στο Κρανίδι



Με τα εναέρια μέσα να έχουν πέσει από το πρωί της Τρίτης στη μάχη με τις πυρκαγιές σε Ιτέα και Κρανίδι, η εικόνα και από τα δύο πύρινα μέτωπα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Ιτέα η έκταση της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη αν και η εικόνα τις πρώτες πρωινές ώρες είναι καλή μετά τον χθεσινό πύρινο εφιάλτη.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, καθώς αναμένουν να ενισχυθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες, κάτι που πρόκειται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και την προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούσαν όλο το βράδυ, ενώ τα εναέρια που επιχειρούν από το πρωί είναι 4 Canadair και 1 Erickson. Επίσης, τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 140 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα της Πυροσβεστικής.

Θυμίζουμε ότι η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Άμφισσας. Η Πολιτική Προστασία προειδοποίησε τους κατοίκους να εκκενώσουν το βορειοδυτικό κομμάτι της, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» νωρίς το πρωί της Τρίτης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή και για τις μάχες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς.

«Με το πρώτο φως της ημέρας δύο Canadair είναι μαζί μας και επιχειρούν, στο μέτωπο προς Αγία Ευθυμία σε μη κατοικημένη περιοχή προς το παρόν. Πριν από λίγο πέρασα από τις εργατικές κατοικίες της Ιτέας, όπου η φωτιά έχει κατασβεστεί πλήρως, υπάρχουν ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, ένα στύλο της ΔΕΗ είδα να καίγεται, δεν ξέρω όμως τί μπορεί να δημιουργήσει αυτό. Εκκενώθηκαν 50 σπίτια περίπου, ωστόσο οι κάτοικοι γύρισαν. Είναι σε ύφεση η φωτιά και δείχνει ότι πάει να τεθεί σε έλεγχο», ανέφερε αρχικά ο κ. Δελμούζος.

«Ο ελαιώνας της Αμφισσας που είναι και μνημείο της UNESCO έχει πληγεί πάρα πολύ, καίγεται πολύ μεγάλο μέρος. Κουράγιο και καλή δύναμη σε αυτούς που έχουν πληγεί», κατέληξε.

Οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας

Σε ύφεση η φωτιά στο Κρανίδι

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής, στο Κρανίδι η φωτιά είναι σε ύφεση μετά τις ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή. Στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν 63 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα και 18 οχήματα. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 2 Canadair και 1 Erickson.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια αναφορά για καμένα σπίτια ούτε στην Άμφισσα, ούτε στο Κρανίδι.

Επίσης, στα μέτωπα της Αχαΐας και της Ηλείας, οι πυρκαγιές είναι σε ύφεση, ενώ εκεί επιχειρούν 2 Canadair και ένα Erickson.

Πού υπάρχει κίνδυνος Κατηγορίας 4 για φωτιά σήμερα

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο σήμερα λόγω των πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι:

  • Αττική και Κύθηρα
  • Κεντρική και νότια Εύβοια
  • Αργολίδα
  • Λέσβος
  • Χίος
  • Σάμος
  • Ικαρία

 

Η σοκαριστική εικόνα από την Ιτέα

Μια από τις πιο σοκαριστικές εικόνες από την πυρκαγιά στην Ιτέα ήρθε στο φως της δημοσιότητας το βράδυ της Δευτέρας, με τη νύχτα να έχει γίνει μέρα από τις φλόγες που απειλούσαν την περιοχή.

Η μάχη για να σωθεί το ξενοδοχείο Amanzoe, απομακρύνθηκαν οι ένοικοι

Το πολυτελές ξενοδοχείο Amanzoe έχει υποστεί ζημιές σε τουριστικά καταλύματά του από την πυρκαγιά, ενώ οι ένοικοί του απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε το βράδυ και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες, αν και όπως τονίσαμε παραπάνω η πυρκαγιά τώρα είναι σε ύφεση.

Βίντεο-σοκ που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει τις φλόγες μέσα στο ξενοδοχείο γύρω από την πισίνα του.

 

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Άγιο Όρος

Τέλος, βελτιωμένη είναι η εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε, χθες το απόγευμα, σε δύσβατη δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει οριοθετηθεί, ενώ στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν, χθες, και εναέρια μέσα.