Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ψήφισμα – κόλαφος: Πού πήγαν 1,6 δισ. για το Προσφυγικό – «Στρατόπεδα συγκέντρωσης» τα hot spots



Ψήφισμα – καταπέλτη κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση κονδυλίων ύψους 1,6 δις ευρώ για τους πρόσφυγες, εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Με αφορμή την έκθεση της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, Πέτρα Ντε Σούτερ που εκφράζει τις σοβαρές τις ανησυχίες σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στα κέντρα των ελληνικών νησιών καθώς και στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Ολομέλεια ζητά να διερευνηθεί η περίπτωση κακοδιαχείρισης από την παρούσα κυβέρνηση.

Το αίτημα απευθύνεται στο αρμόδιο όργανο, την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), το οποίο οφείλει να καλέσει την κυβέρνηση να εξηγήσει που πήγαν τόσα πολλά χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια, την ίδια στιγμή που η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι τραγική.

Το επίσης ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εξωραϊσει την κατάσταση, να λειάνει τις αναφορές για την εικόνα ντροπής που παρουσιάζουν hot spots όπως αυτό στη Μόρια.

Οι κ. Χριστοδουλοπούλου, Καββαδία, Σκουφά, Κυρίτσης και Ψυχογιός προσπάθησαν να αμβλύνουν κάποιες διατυπώσεις της έκθεσης οι οποίες εξέθεταν την κυβέρνηση.

Η κ. Πέτρα Ντε Σούτερ έκανε λόγο για σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς στα κέντρα της Μόρια (Λέσβος) και του Βαθύ (Σάμος), μεγάλος αριθμός ατόμων στεγάζεται σε  ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής με ελλιπή διανομή τροφίμων και χωρίς καμία ασφάλεια.

Αθλιες συνθήκες

Η κ. Σούτερ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα τις συνθήκες στέγασης, την κατάσταση στέγασης, υγιεινής και ασφάλειας στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου και να εντοπίσουν και να καταχωρήσουν όλους τους μετανάστες που φτάνουν με πλοίο στα ελληνικά νησιά, προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να παραμείνουν χωρίς χαρτιά και επομένως πιο ευάλωτοι.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από τη βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων ενώ θα πρέπει να παρέχεται καλύτερη κηδεμονία για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στους οποίους θα πρέπει να επιτραπεί η επανένωση ή η διατήρηση επαφών με μέλη της οικογένειας, υπογραμμίζει το εγκριθέν κείμενο.

Η Ολομέλεια κάλεσε επίσης τις τουρκικές και τις ελληνικές αρχές να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι οι διακινητές και οι λαθρέμποροι ανθρώπων δεν μπορούν να ενεργούν ατιμώρητοι όταν μετακινούν τους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Κι ενώ το ψήφισμα έλεγε όλα αυτά οι «ευαίσθητοι», «αριστεροί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να αλλάξουν κάποιες «κακές» για την κυβέρνηση διατυπώσεις. Για παράδειγμα αντί για «καταστροφική επί σειρά ετών κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής, θέλησαν να αλλάξουν τη λέξη «καταστροφική» με το «πολύ δύσκολη».

Κι ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μιλούσαν γενικώς για «συνθήκες διαβίωσης που παραμένουν ανεπαρκείς σε πολλές περιπτώσεις.

Το ψήφισμα της Ολομέλειας είναι κόλαφος για την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προστατεύει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά που τους έχει αφήσει να πεθαίνουν στα άθλια κέντρα φιλοξενίας.

Κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί απόπειρες αυτοκτονίας, επεισόδια, σοβαροί τραυματισμοί, ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες απροστάτευτες, σεξουαλική κακοποίηση και trafficking.
Κι όμως, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην ωμή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και την ίδια στιγμή που οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές, κατηγορείται και για κακοδιαχείριση τεράστιων κονδυλίων.

Το «σηκώνει» η ΝΔ το θέμα

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόσο για το ψήφισμα όσο και για την παρέμβαση της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, Petra De Sutter, σημείωσε: «Οι διαρκείς διεθνείς επικρίσεις προς τη χώρα μας για τη διαχείριση του Προσφυγικού συνεχίζονται. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα έλεγχο για το πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η αρμόδια εισηγήτρια Petra De Sutter στην παρέμβασή της μίλησε για σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών των ελληνικών νησιών, αλλά και την ικανότητα της κυβέρνησης στο να διαχειριστεί την κατάσταση.

Προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν, επιτέλους, στο αυτονόητο: στον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο. Και κάλεσε, ευθέως, την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων που λαμβάνει και που προορίζονται για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Και το χειρότερο: Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε και ψήφισμα ζητώντας από την Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) να διερευνήσει, στο εξής, τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση!

Γεγονός που αποτελεί τον καθρέφτη της ανικανότητας του κυρίου Τσίπρα και των υπουργών του. Αποτελεί, όμως, και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας μας, με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησαν -με περίσσιο θράσος και με επικεφαλής την κ. Αννέτα Καββαδία- την αποτροπή του οικονομικού ελέγχου, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία! Για ακόμη μία φορά η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται».

Αναξιοποίητα κονδύλια

Την ίδια στιγμή, πάντως, που ζητείται έρευνα για το που πήγαν κοινοτικά κονδύλια, ο αρμόδιος επίτροπος για το προσφυγικό, Δ. Αβραμόπουλος, δίνει μια νέα διάσταση. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά ότι «μόλις 169,5 από τα 613,5 εκατομμύρια ή για να το θέσω πιο απλά το 28% από τα χρήματα που δικαιούται η χώρα για την περίοδο 2014-2020 για το μεταναστευτικό έχουν αξιοποιηθεί». Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο εσωτερικής ασφάλειας και το Ταμείο για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση.

Παρά τα μεγάλα λόγια, η κυβέρνηση αδυνατεί να βελτιώσει τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής τόσο στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και την ηπειρωτική Ελλάδα και οι οποίες δυσφημούν τη χώρα μας και καταδικάζονται από το σύνολο των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Όπως μάλιστα αναφέρεται , «η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές, σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο, σχετικά με αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική κατάσταση και με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισής της, ενώ παράλληλα παρέχει συνεχή επιχειρησιακή βοήθεια από κοινού με τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ, καθώς και τα απαραίτητα ενωσιακά κονδύλια» από τα οποία όμως σχεδόν μισό δις ευρώ, ή το 72% παραμένει αναξιοποίητο. Όπως σημειώνει ο Επίτροπος στην απάντηση του, «η συνολική ευθύνη για την εκτέλεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων βαρύνει τις ελληνικές αρχές». Προσθέτει μάλιστα πως «η Επιτροπή καλεί τακτικά τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να βελτιωθεί η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.