Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ψαλίδι στις συντάξεις χηρείας για ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας



Ψαλίδι στις συντάξεις χηρείας για ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου μειώνεται στην περίπτωση που η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποθανόντος και του επιζώντος συζύγου είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, αφαιρουμένου του χρονικού διαστήματος του γάμου.

Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ αποβιώσαντος και συζύγου, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από 10 έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου υφίσταται μείωση για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, που καθορίζεται σε:

1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος,2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο έτος,3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό έτος,4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο έτος,5% για τα έτη από το 36ο και άνω.

Π.χ. θανών σύζυγος ηλικίας 80 ετών και επιζών σύζυγος ηλικίας 45 ετών, με πενταετή γάμο, ο οποίος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος

. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο επιζών σύζυγος θα λάβει το 40% της σύνταξης του θανόντος. Παράλληλα, με τον ν. 4499/2017 θεσμοθετήθηκε η χορήγηση αυτοτελούς κατώτατου ορίου σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο, στην περίπτωση που η σύνταξή του είναι μικρότερη του κατώτατου ποσού του αντίστοιχου προς τον χρόνο ασφάλισης του θανόντος

. Ως κατώτατο ποσό σύνταξης λόγω θανάτου ορίστηκε το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξής του αποθανόντος για 20 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή τα 384 ευρώ.

Εάν ο θανών είχε λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης, το ποσό των 384,00 € μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών και ως τα 15 έτη ασφάλισης. Εάν ο χρόνος ασφάλισης του θανόντος είναι μικρότερος των 15 ετών, χορηγείται ως κατώτατο ποσό τα 360 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 15 χρόνια ασφάλισης. Στις περιπτώσεις που, λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας μεταξύ του αποθανόντος και του επιζώντος συζύγου προκύπτει κάποιο ποσό σύνταξης μικρότερο του κατώτατου ορίου, αλλά όχι αρνητικό, ο επιζών σύζυγος θα δικαιούται ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στο κατώτατο όριο των προαναφερθεισών διατάξεων.

Στην περίπτωση, όμως, που προκύπτει μηδενικό ποσό σύνταξης λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας μεταξύ του αποθανόντος και του επιζώντος συζύγου, θα εκδίδεται μεν απόφαση συνταξιοδότησης, η οποία θα αναγνωρίζει το δικαίωμα σε σύνταξη, πλην όμως δεν θα καταβάλλεται ποσό σύνταξης.