Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Προβληματισμός για τις νέες εστίες μετάδοσης σε κλινικές



Ανησυχία για «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις των κλινικών στο Περιστέρι και στο Ελληνικό, που σήμαναν χθες νέο συναγερμό στο υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Τα περιστατικά προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, ενώ ο εισαγγελέας ενημερώθηκε και για την περίπτωση της δεύτερης ιδιωτικής κλινικής, όπου επίσης αναμένεται να παρέμβει.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε χθες ότι οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών και πρόσθεσε πως «εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσοι διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, δεν πρόκειται να υπάρξουν».

Ο ίδιος ανέφερε πως στην κλινική στα νότια προάστια υπήρξε ένα κρούσμα θετικό, το οποίο κατέληξε. Γνωστοποίησε επίσης πως πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε 130 περίπου εργαζομένους και σε όλους τους τροφίμους και αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα. Σημείωσε πάντως πως τα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν αρνητικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επισκέφθηκαν χθες και την κλινική στο Περιστέρι, όπου εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον υφυπουργό περίπου 28 κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και των εργαζομένων. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα και ελήφθησαν νέα δείγματα ώστε να εξεταστούν.

Σε αυστηρό τόνο ήταν και οι χθεσινές επισημάνσεις του υπεύθυνου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκρουσε για μία ακόμη φορά «καμπανάκι» για τον κίνδυνο «εστιακών αναζωπυρώσεων» σε κλειστές δομές.

«Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων, είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν. Όλα τα δεδομένα σε αυτή τη φάση, που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί, τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας» επισήμανε.

Ανέφερε ακόμη πως ο ιός όπου βρει ευκαιρία, μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας και εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς, για να αναγνωριστούν ύποπτα περιστατικά. «Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε» πρόσθεσε.