Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Προσοχή στα σαρακοστιανά - Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα θαλασσινά



Η παράδοση απαιτεί στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας να μην περιλαμβάνει μαγειρεμένα φαγητά, με τα νηστίσιμα θαλασσινά, το χαλβά, την ταραμοσαλάτα, τα τουρσιά, τις ελιές και τις βραστές πατάτες να μην λείπουν από σχεδόν κανένα εορταστικό γεύμα. Επίσης δεν λείπει και η λαγάνα, η οποία αν και δεν διαφέρει από το ψωμί που πωλούν καθημερινά οι φούρνοι η τιμή της είναι παραδοσιακά… τσουχτερή, αν συνυπολογιστεί και το μικρότερο βάρος της.

Στην έτοιμη ταραμοσαλάτα το χρώμα είναι αυτό που προδίδει εάν έχουν προστεθεί χρωστικές ουσίες, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά της εάν δεν είναι λευκή ή ανοιχτοκάστανη, ή αν δεν έχει χρώμα ομοιόμορφο σε όλη την ποσότητά της.

Τα κεφαλόποδα μαλάκια (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κ.ά.) εάν αγοράζονται νωπά θα πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και να έχουν σάρκα συμπαγή, ελαστική, γυαλιστερή, και πλοκάμια ανθεκτικά στο τράβηγμα. Αν είναι κατεψυγμένα θα πρέπει στο σημείο πώλησης να συντηρούνται στους -18 βαθμούς και η συσκευασία να έχει όλες τις πληροφορίες, όπως είναι η εμπορική ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, εάν το προϊόν έχει υποστεί επεξεργασία και αν περιέχει αλλεργιογόνα, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, τη μέθοδο παραγωγής (π.χ. αν αλιεύτηκε στη θάλασσα), και την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.

Σε ό,τι αφορά τα δίθυρα (μύθια, κυδώνια, γυαλιστερές στρείδια κ.ά.) πρέπει να πωλούνται συσκευασμένα (συνήθως σε δίχτυ) και να έχουν όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, με κελύφη ερμητικά κλειστά ή με μερικώς ανοιχτά που κλείνουν μόνα τους με ελάχιστη πίεση. Αν τα κελύφη είναι ανοιχτά τότε σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται. Τα μύδια, συγκεκριμένα, πωλούνται με κέλυφος, ή αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα σε πλαστική σακούλα με μια ποσότητα πόσιμου νερού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία των καταναλωτών από τον ιό της ηπατίτιδας Α συστήνει τα οστρακοειδή να μαγειρεύονται στον ατμό για τουλάχιστον 90 δευτερόλεπτα, ή να βράζονται στους 85-90 βαθμούς τέσσερα λεπτά προτού καταναλωθούν.

Οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα καβούρια και τα άλλα μαλακόστρακα όταν είναι ζωντανά πρέπει να εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια, να έχουν ευχάριστη οσμή θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στέρεα προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους να μην έχει μαύρα στίγματα ή να είναι μελανιασμένο.