Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Προς παράταση το lockdown: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις. Τι θα εισηγηθούν οι ειδικοί



Μπορεί η επιστροφή στην κανονικότητα στα μέσα Μαρτίου να αποτελεί εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης, ωστόσο η κατάσταση στο επιδημιολογικό τοπίο μοιάζει τόσο δύσκολη που πλέον η παράταση του lockdown θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Τύποις, το παρών lockdown λήγει σε μία εβδομάδα από σήμερα, την Καθαρά Δευτέρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων, όμως, καθώς και η κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που κάνει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους να συνιστούν υπομονή. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

 

, μιλώντας χθες το βράδυ στο Mega, τόνισε πως «είναι δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις διότι έχουμε αυτή τη στιγμή τις μεταλλάξεις των ιών. Τα συμπεράσματα που αντλούμε από τα προηγούμενα κύματα αφορούν έναν ιό διαφορετικό. Κυρίως ως προς την ταχύτητά του. Για αυτό και μας δυσκολεύει πολύ να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Εξαδάκτυλος ήταν από τους υποστηρικτές του ανοίγματος της οικονομίας πριν αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα και ληφθεί η απόφαση για αυστηροποίηση του lockdown. Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί αίτημα της αγοράς με τους εμπόρους να καλούν την κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, ωστόσο η εικόνα στα ημερήσια κρούσματα και στα νοσοκομεία, δεν αφήνει αμφιβολία πως βρισκόμαστε σε οριακό σημείο.

Μάλιστα φαίνεται πως δεν πρόκειται να δούμε βελτίωση άμεσα, μιας και όπως προέβλεψε την Κυριακή ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μέσα στην εβδομάδα τα κρούσματα θα εκτοξευτούν στα 3.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα του λεκανοπεδίου. Την Δευτέρα 1 Μαρτίου είχαμε 159 κρούσματα. Την Τρίτη 318. Την Τέταρτη τα κρούσματα αυξήθηκαν κι άλλο φτάνοντας τα 327. Την Τσικνοπέμπτη υπήρξε μια μικρή μείωση ενώ την Παρασκευή 314. Το Σάββατο τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 288.

Τούτων δοθέντων και μετά και τις εκκλήσεις των επιστημόνων πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση και πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς φαίνεται πως τα σχέδια της κυβέρνησης για το πώς και ποιες δραστηριότητες θα επανέλθουν μπαίνουν στον πάγο. Αυτήν την εβδομάδα οι επιστήμονες θα ελέγχουν τα δεδομένα, έτσι ώστε προς τα τέλη της εβδομάδας να κάνουν την -αναμενόμενη- εισήγηση στην κυβέρνηση για παράταση των υφιστάμενων μέτρων κατά μία εβδομάδα, έως τις 22 Μαρτίου, δηλαδή.

Πάντως, το 13032 είναι ήδη έτοιμο και όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν την επιβεβαίωση πως έχουν τρεις ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Τα σενάρια είναι δύο οι αποφάσεις εξαρτώνται από την εικόνα της διασποράς στην κοινότητα. Εάν τα κρούσματα δεν έχουν πέσει ραγδαία και η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία επίσης, τότε θα επιλεγεί το click away. Εάν τώρα υπάρχει μία σημαντική βελτίωση της κατάστασης, τότε κατά πάσα πιθανότητα οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στα καταστήματα με περιορισμό ανάλογα τα τετραγωνικά. Αυτή την οδό «έδειξε» άλλωστε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο αποτελεί κοινή παραδοχή πως προς το παρόν αυτές οι σκέψεις μπαίνουν στον πάγο, καθώς προέχει η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες καθώς η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων τα οποία στην Αττική έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους.

Στην «μάχη» αυτή, καθοριστικό ρόλο παίζει και η Αστυνομία η οποία έχει δεχθεί εντολή να εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το Σάββατο διενεργήθηκαν 81.745 έλεγχοι σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 658.600.

Υπενθυμίζεται ότι αναπροσαρμογές έχουν προκύψει στους κωδικούς μετακίνησης στα SMS, 2, 3 και 6. Συγκεκριμένα, στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο. Ακόμη, επιπλέον διευκρινίσεις θα ζητούν τα ελεγκτικά όργανα για τον κωδικό μετακίνησης (sms) 4, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9:00 το βράδυ ως τις 5:00 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.