Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρόκληση Ερντογάν μέσα στην Αγιά Σοφιά: Τη μετέτρεψαν σε τζαμί διαβάζοντας το Κοράνι (Βίντεο)



Για μια ακόμη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί τους χριστιανούς, καθώς μετατρέπει σε τζαμί για τις ανάγκες τηλεοπτικών σόου ευρείας κατανάλωσης την Αγία Σοφιά.

Οπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ (το πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα «AKSAM»), εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT επρόκειτο να ξεκινήσει από αργά χθες το βράδυ να μεταδίδεται ζωντανά από την Αγία Σοφία, μέσω του τουρκικού κρατικού δικτύου, και έχει τον τίτλο «Αγία Σοφία – Η ώρα της αφθονίας».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Δημοκρατία, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές είναι αφιερωμένη στη «Νύχτα της Αποκάλυψης του Κορανίου»!

Εντονη αναμένεται τις επόμενες ώρες η αντίδρασης της Αθήνας, ενώ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, στη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή της UNESCO για θέματα Πολιτισμού Π. Μπανταρίν, σχεδιάζει να τονίσει την «επαναλαμβανόμενη ασέβεια» της Αγκυρας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως είναι ο ναός της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι τον Ιούνιο το ιερό σύμβολο του χριστιανισμού, ο Ναός της του Θεού Σοφίας, μετατράπηκε σε τζαμί για 30 ημέρες.

Σύμφωνα με το περσινό «τελετουργικό» που είχε τον τίτλο «Αγία Σοφία-Χρόνιας Ευλογίας», ένας ιμάμης διάβαζε κάθε ημέρα το Κοράνιο και το κανάλι TRT κάλυπτε τις μεταδόσεις, που κράτησαν όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού (6/6-5/7).

ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: Απαράδεκτη τουρκική πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στη νέα τουρκική πρόκληση με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας.

«Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».