Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Κίνδυνος μαζικών παραγραφών σοβαρών αδικημάτων



Καταπέλτης ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας ή αρχαιοκαπηλίας μπορεί να παραγραφούν. Χαρακτήρισε πρακτικά ανεφάρμοστη την μετατροπή ποινής σε κοινωφελή εργασία. Σοβαρές ενστάσεις για τη διάταξη περί εκρήξεων.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα μαζικών παραγραφών σοβαρών αδικημάτων λόγω της μετατροπής τους από κακουργήματα σε πλημμελήματα με τον νέο Ποινικό Κώδικα έκρουσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης σε συνέντευξη τύπου.
Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων επισήμανε τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων, αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα. Σημείωσε μάλιστα πως αν οι διατάξεις αυτές δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα ως τις 31 -3 του 2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας και το δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι οι προωθούμενες διατάξεις που προβλέπονται με τον νέο Ποινικό Κώδικα όπως η υποχρεωτική μετατροπή της ποινής σε κοινωφελή εργασία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταδεικνύουν, ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

Συγκεκριμένα, ο Μιχαηλίδης διατύπωσε ενστάσεις για σειρά άρθρων όπως :

-Τις διατάξεις που προβλέπουν, ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση. Ανέφερε ως παράδειγμα για να καταδείξει το άτοπο των ρυθμίσεων, περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε Δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση αλλιώς η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί.

-Τις διατάξεις που προβλέπουν, πως αδικήματα όπως η κλοπή, στο εξής δεν θα διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση, και ως παράδειγμα ανέφερε την κλοπή αυτοκινήτων, όπου ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει να βρει πρώτα τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και να τους προτρέψει να καταθέσουν μήνυση.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που προβλέπεται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σημειώνοντας «πώς θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες νύχτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες;».