Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Προεδρική φρουρά: Καταγγελίες για καψόνι να κοιτούν τον ήλιο επί 90 λεπτά..- 10 οπλίτες στο νοσοκομείο



Περιστατικό με καψόνια καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε στην Προεδρική Φρουρά. Έχει ήδη προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία που έγινε στο ereportaz.gr, στις 17 Αυγούστου, έξι εκπαιδευτές χωρίς βαθμό έθεσαν σε κίνδυνο ισόβαθμους οπλίτες, καθώς κατά τη διάρκεια τακτικής εκπαίδευσης διέταξαν τους νεοσύλλεκτους να κοιτούν τον ήλιο κατάματα επί μιάμιση ώρα περίπου σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου.

Στη συνέχεια εκβίασαν τους νεοσύλλεκτους, ώστε να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό προκειμένου να μη γίνουν γνωστά τα αναφερόμενα αδικήματα. Τα 10-15 άτομα της φρουράς διακομίσθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, προς εξέταση και θεραπεία λόγω των εγκαυμάτων που υπέστησαν από την επί μιας ώρας και 30 λεπτών αδικαιολόγητης έκθεσης στον ήλιο κοιτώντας κατάματα αυτόν κατόπιν της διαταγής. Στις 18 Αυγούστου έγινε καταγγελία στην Εισαγγελέα υπηρεσίας του τακτικού στρατιωτικού δικαστηρίου Αθηνών και διενεργείται ΕΔΕ.

 Προεδρική φρουρά

Οι Εύζωνοι (στην καθομιλουμένη και “Εύζωνες”, από το αρχαιοελληνικό επίθετο “εύζωνος” < ευ + ζώνη = ο καλά ζωσμένος) είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες, από τη στολή που καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας, την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.

Μέσα από την ιστορική δράση των ευζωνικών ταγμάτων, οι εύζωνες έχουν αναχθεί σε σύμβολα γενναιότητας για τον ελληνικό λαό. Στις μέρες μας «εύζωνοι» καλούνται οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι εκτελούν αποστολές συμβολικού χαρακτήρα, με κεντρική τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου.

 Οι σημερινοί εύζωνοι εκτελούν μόνο αποστολές τελετουργικού χαρακτήρα. Η πλέον γνωστή είναι η συμβολική φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, δίπλα στην Βουλή των Ελλήνων. Σκοπιές όμως ευζώνων υπάρχουν και στο Προεδρικό Μέγαρο και στην πύλη του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς, πρώην στρατόπεδο Βασιλέως Γεωργίου Β΄, που βρίσκεται στο ΒΑ. άκρο του Εθνικού Κήπου με είσοδο από την οδό Ηρώδου του Αττικού. Άλλες υποχρεώσεις των ευζώνων είναι:

  • Η επίσημη έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πραγματοποιείται κάθε Κυριακή (τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας η έπαρση και υποστολή της σημαίας γίνεται από τον Λόχο ΥΕΑ της Σχολής Διαβιβάσεων)
  • Η απόδοση εθιμοτυπικών τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς ξένων κρατών.
  • Η απόδοση τιμών ομοίως στους πρεσβευτές ξένων κρατών κατά τη διάρκεια επίδοσης διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εύζωνοι επίσης συνοδεύουν κάθε χρόνο το Άγιο Φως, στη μεταφορά του από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Η συμμετοχή στη συνοδεία του Αγίου Φωτός θεωρείται η ύψιστη τιμή για έναν εύζωνα. Την 25η Μαρτίου κάθε έτους, τμήμα ευζώνων συμμετέχει εκτός της παρέλασης στην Αθήνα και στις εορταστικές εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στην επέτειο για την έξοδο του Μεσσολογίου συνοδεύοντας την εικόνα και στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων κάνοντας παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο της πόλης. Στις 4 Οκτωβρίου 2019, οι Εύζωνοι παρέλασαν για πρώτη φορά στην Ξάνθη, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.