Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

«Πράσινο φως» για νέα μέτρα αλλά παροδικά και στοχευμένα



Μέτρα «έγκαιρα, παροδικά και στοχευμένα» είναι οι λέξεις κλειδιά πάνω στις οποίες θα «βαδίσουν» το 2021 τα κράτη –μέλη της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να ανοίξουν το δρόμο για την ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Στην Ελλάδα ήδη το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα που θα στοχεύουν στην συνεχή στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε προσαρμογές των πολιτικών της ανάλογα με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία.

Κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης των οικονομιών των χωρών-μελών, οι υπουργοί Οικονομιών της Ευρωζώνης, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για φέτος, αναγνώρισαν ότι μπροστά τους έχουν έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης σε ορισμένες χώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως τονίστηκε η παράταση των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα σε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης εντείνοντας την αβεβαιότητα ως προς την εικόνα που θα καταγράψουν τα δημόσια οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, οι ελπίδες που δημιουργεί η πρώτη έγκριση του εμβολίου τις επόμενες ημέρες και κυρίως η ανάπτυξη μιας αξιόπιστης στρατηγικής εμβολιασμού των ευρωπαίων πολιτών, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ταχύτερη ανάκαμψη των οικονομιών δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι μετά το τέλος του Eurogroup.  «Συνολικά, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε τους πρώτους «πράσινους βλαστούς» της ανάκαμψης το πρώτο τρίμηνο, αλλά αυτό εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλούς κινδύνους».

Στην Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης για φέτος ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ ενώ για το 2021, στον προϋπολογισμό προβλέπονται δημοσιονομικά μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ. «Επισημάνθηκε ότι τα μέτρα στήριξης είναι παροδικά και στοχευμένα στη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την κοινωνική συνοχή και ότι, στο εξής, το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρέπει να αποσκοπεί στην ανάκαμψη, όπως ήδη πράττουμε, ενδεικτικά, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Καθώς η κρίση υγείας θα υποχωρεί, το επίκεντρο της πολιτικής θα πρέπει να μετατοπιστεί – από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε παρεμβάσεις που βελτιώνουν τις βασικές αρχές των οικονομιών μας επεσήμανε ο ευρωπαίος Επίτροπος. Όσον αφορά τη γενική ρήτρα διαφυγής η οποία θα παραμείνει σε ισχύ το 2021, ο Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι η εφαρμογή της θα αξιολογηθεί την Άνοιξη υπό το φως των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Πηγή κειμένου: 

naftemporiki