Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πώς θα αποφύγουμε το lockdown στην Αττική. Ανακοινώσεις από Πέτσα



Την ώρα που ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα πιθανά σενάρια για να αποφύγει lockdown στην Αττική με ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλους τους τομείς, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και το «αύριο» πιο αβέβαιο από ποτέ.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η κρισιμότερη των τελευταίων μηνών σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και κυρίως στο λεκανοπέδιο, το οποίο έχει σταθερά τριψήφια νούμερα κρουσμάτων και δεκάδες διασωληνωμένους στις ΜΕΘ που γεμίζουν ασφυκτικά και μειώνονται δραματικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να απομακρύνει από το τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου ένα δεύτερο lockdown. Επιμένει στην ανάγκη να πειστεί η ελληνική κοινωνία για την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων που εξασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας -και- στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι μόνο εάν ο συναγερμός φτάσει στην «κόκκινη ζώνη» θα πατήσει το κουμπί για την επιστροφή στις συνθήκες του περασμένου Μάρτη.

«Αγκάθι» στην εικόνα της μάχης αποτελεί αναμφίβολα ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς δεν έχει ακόμη αυξηθεί πχ ο αριθμός των λεωφορείων και των δρομολογίων στην Αττική.

Πώς θα αποφύγουμε προσώρας το lockdown στην Αττική

Ποια είναι όμως εκείνα τα μέτρα που μπορεί να σώσουν την παρτίδα χωρίς την έσχατη λύσης της καραντίνας; Οι ειδικοί σημειώνουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και δη σε εκείνους που περιγράφεται συνωστισμός- κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα άλλο μέτρο είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως το πρωί ώστε να «διαγραφεί» από το πλάνο η εικόνα των δεκάδων εκατοντάδων νεολαίων στις πλατείες μετά τις 12 το βράδυώρα που κλείνουν τα καταστήματα εστίασης. «Έλεγχοι παντού, συστάσεις αλλά και επιβολή προστίμων: πρόκειται για ακόμη τρία μέτρα που με την εφαρμογή τους επιχειρεί η κυβέρνηση να φρενάρει την διασπορά των κρουσμάτων. Δεν αποκλείεται επίσης να ανακοινωθούν οδηγίες προς τους ηλικιωμένους για να αποφεύγουν στο κρίσιμο διάστημα του φθινοπώρου αρχικά τις άσκοπες μετακινήσεις. Έμφαση δίδεται και σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των εστιών διασποράς των κρουσμάτων ανάμεσα σε μετανάστες που διαμένουν 10 και πλέον σε σπίτια της Αττικής αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον από την επιστροφή των εργαζόμενων στις οικείες τους, όπου ζουν και μεγαλύτεροι στην ηλικία.

Το σίγουρο είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΣτέλιος Πέτσας έχει αναλάβει κατά την σημερινή ενημέρωση των συντακτών να περιγράψει την κατάσταση με τα νέα δεδομένα και την αυστηρή «παλέτα» των μέτρων που έχουν ετοιμάσει οι ειδικοί επιστήμονες της αρμόδιας Επιτροπής. Η αυστηροποίηση των μέτρων, όπως θα υποστηρίξει, συμπεριλαμβάνεται στις αποφάσεις- ωστόσο δεν αφορά επί του παρόντος στην συζήτηση για την επιβολή lockdown.

Η μάχη των ΜΕΘ

Το ΕΣΥ προσπαθεί να θωρακίσει το κλεινόν άστυ με κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες Covid 19 τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πόσα είναι τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς κι όχι μόνο.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ethnos.gr, προς ώρας φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ethnos.gr, το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 4 διαφορετικές εντατικές σε διαφορετικά σημεία του κτιρίου. Οι κλίνες μαζί με τις ΜΑΦ αγγίζουν τις 60. Έχουν διατεθεί 24 ΜΕΘ covid-19, ενώ από αυτές καλυμμένες είναι σήμερα οι 20 με ασθενείς με κορονοϊό. Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες covid-19 στον Ευαγγελισμό υπάρχουν συνολικά 126 από τις οποίες σήμερα καλυμμένες είναι οι 70. Τις επόμενες ημέρες αν παραστεί ανάγκη η Διοίκηση του Ευαγγελισμού θα απελευθερώσει κι άλλες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με covid-19 ώστε μέχρι τότε να αξιοποιούνται από ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας.

Τι λένε οι γιατροί για τις ΜΕΘ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως από την πλευρά τους (ΟΕΝΓΕ) σημειώνουν ότι το σύστημα υγείας είναι απροετοίμαστο. Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ αναφέρουν: «Η κραυγή αγωνίας έξι διευθυντών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, καθώς επίσης και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και της υπεύθυνης της πτέρυγας Covid–19 στο Π.Γ.Κ.Ν «Νίκαιας», είναι μια επιπλέον απόδειξη της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα της Κυβέρνησης για δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσει επιτέλους η Κυβέρνηση τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή της πανδημίας, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».

50 ασθενείς την ημέρα με το ΕΚΑΒ

Μιλώντας νωρίτερα για τα «αμείλικτα νούμερα» που είναι κι αδιάψευστοι μάρτυρες της πραγματικής εικόνας, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr καθημερινά τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρουν σε νοσοκομεία της Αττικής περί τα 50 με 55 άτομα, που οδηγούνται στις απομονωμένες κλίνες covid-19 έως ότου αποσαφηνισθεί εάν όντως πάσχουν ή όχι από κορονοϊό.

Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος: «Καθημερινά μεταφέρουμε κατά μέσο όρο 50-55 ασθενείς εκ των οποίων έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώνεται ότι περίπου το 1/3 είναι θετικό στον κορονοϊό. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ πάντως και όλοι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία μας φροντίζουμε να προστατεύουμε από την αρχή όλους τους ασθενείς που μεταφέρουμε με τα ασθενοφόρα όσο και τους συγγενείς που τους συνοδεύουν, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Γι αυτό άλλωστε και το ΕΚΑΒ είχε και περιορισμένη διασπορά ακριβώς εξαιτίας της προσοχής που δείχνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Κι όλα αυτά την ώρα που στο υπουργείο Υγείας όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, έχει σημάνει συναγερμός για τρία μεγάλα νοσοκομεία που είναι ακόμη ανέτοιμα ως προς τις απαραίτητες κλίνες, ενώ έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες να ολοκληρωθούν άμεσα οι όποιες προετοιμασίες.