Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πώς μπορούν να αποφυλακιστούν 1.117 κρατούμενοι των φυλακών



Δικαίωμα απελευθέρωσης στους διαγνωσμένους επισήμως τοξικομανείς κρατούμενους έχοντας  εκτίσει μόλις το 1/6 της ποινής τους, θεμελιώνει – με ουσιαστικό τρόπο γιατί η δυνατότητα υφίστατο ήδη τυπικά αλλά δεν εφαρμοζόταν -  το Υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή.

Με αυτό από τους  9.896 κρατούμενους , οι 1.177 που είναι διαπιστωμένατοξικοεξαρτημένα άτομα, θα μπορούν σύντομα να αποφυλακιστούν με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών στις φυλακές κρατούνται συνολικά 2.049 άτομα.

Οι κρατούμενοι βρίσκονται στις  33 φυλακές της χώρας και θα πρέπει να ακολουθήσουν το νέο σύστημα απεξάρτησης στις φυλακές που παρουσίασε από την χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλος.

Δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των τοξικομανών αλλά και τα προγράμματα απεξάρτησης (άρθρα 31 έως 35 του νόμου 4139/2013) ισχύει τυπικά ήδη αλλά δεν στελεχώθηκε ποτέ, δεν συγκροτήθηκαν καν οι επιτροπές με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να μην απολάβουν ποτέ αυτά τα ευεργετήματα.

Το σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε   στον χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας των φυλακών Διαβατών, αφορά το αναμενόμενο από καιρό πλαίσιο για τη λειτουργία, σε κάθε φυλακή, θεραπευτικών προγραμμάτων διάγνωσης της εξάρτησης, σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του νόμου 4139/2013.   

Σύμφωνα  το νέο αυτό πλαίσιο, οι εγκεκριμένοι από τον νόμο φορείς, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ), θα μπορούν να λειτουργούν θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία θα παρέχουν διάγνωση και σωματική αποτοξίνωση στον τοξικοεξαρτημένο κρατούμενο, αλλά θα του δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει και στη φάση της ψυχικής απεξάρτησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο αυτό  πλαίσιο θα   παρέχεται   συνδυαστικά η δυνατότητα αποφυλάκισης με την συμπλήρωση του 1/6 της ποινής και η ολοκλήρωση της απεξάρτησης, μέσα στην ίδια την κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να προχωρήσει και το σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών.

Στατιστικά     
 
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στην δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία κρατουμένων στις φυλακές της χώρας που είναι  για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών και στοιχεία για ποια εξ αυτά τα άτομα είναι σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Τα στοιχεία     έχουν ως εξής:

 -  Στις 33 ελληνικές φυλακές διαβιούν σήμερα 9.896 κρατούμενοι συνολικά (στοιχεία της 16ης Ιουνίου 2016).

 - Ο αριθμός των κρατουμένων με βάση τον νόμο περί των ναρκωτικών είναι 2.049.

 - Από αυτούς οι 1.177 έχουν διαγνωσθεί με ιατρική γνωμάτευση ή δικαστική απόφαση ως τοξικοεξαρτημένοι.

 Στις αρχές του 2016 συμμετείχαν:

- 653 τοξικοεξαρτημένοι στα λειτουργούντα συμβουλευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές.

- 111 στα λειτουργούντα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

 - 100 στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

- 98 στα προγράμματα θεραπείας και συμβουλευτικής του 18 άνω.

- 36 στο πρόγραμμα απεξάρτησης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ).

 - 10 στους Ναρκομανείς Ανώνυμους.