Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πολεμικό Μουσείο Αθηνών: Το έπος του 1940 «ζωντανεύει» μέσα από τα «Επιστολικά Δελτάρια» των στρατιωτών



«Επιστολικά Δελτάρια» του 1940 και του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, θα έχουν την ευκαιρία ν’ αποστείλουν σ΄ αγαπημένα τους πρόσωπα, όσοι και όσες επισκεφθούν το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, αύριο Πέμπτη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών σας καλεί σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία, δίνοντάς σας την ευκαιρία, εκτός από ξενάγηση στις αίθουσες που είναι αφιερωμένες στο έπος του 1940-1941, να παραλάβετε δωρεάν από αναβιωτές «ταχυδρόμους» της εποχής, συλλεκτικά-αριθμημένα «Επιστολικό Δελτάρια» του πολέμου, τα οποία αφού θα σφραγίζονται, θ’ αποστέλλονται -μέσω της «Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας»- σ’ όποιο πρόσωπο επιθυμείτε, εντός και εκτός Αθηνών.

Παράλληλα, θα εκτίθενται και δημοσιευμένες και μη πρωτότυπες επιστολές από το Μέτωπο, «Δελτάρια» των ηρώων του 1940, καθώς και αντικείμενα της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας διαφόρων περιόδων.

Αξίζει να επισημανθεί πως τα ταχυδρομικά «Δελτάρια του 1940» αποτελούν ζωνατνή ιστορία εκείνων των ηρωϊκών στιγμών. Η εικονογράφησή τους είναι ποικίλη και τα γεγονότα γράφονται την ώρα που συμβαίνουν. Είναι η μοναδική επικοινωνία του στρατιώτη που πολεμά στο μέτωπο με τ’ αγαπημένα του πρόσωπα και ταυτόχρονα τα «Δελτάρια'» αυτά σκιαγραφούν την αυτοθυσία και τα γεγονότα των υπερασπιστών της Πατρίδας, αλλά και τη σκληρή καθημερινότητα του πολέμου.

«Ας προβληματιστούμε λοιπόν σήμερα πόσο κουράγιο έδωσε αυτό το μικρό «τετράγωνο χαρτάκι»- έστω και ύστερα από λογοκρισία-στους ήρωες του Μετώπου και στ’ αγαπημένα τους πρόσωπα στα... «μετόπισθεν», αλλά και πόσες άραγε ζωές έχει διασώσει» αναφέρει σχετική ανάρτηση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

 
 

 
 
polemiko-mouseio-1polemiko-mouseio-2polemiko-mouseio-3polemiko-mouseio-4polemiko-mouseio-5